Ishrana 2

28.04.2024.

16:33

Ove suplemente nikako ne uzimajte zajedno: Mogu dovesti do anemije

Uzimanje suplemenata odnosno dodataka ishrani, može imati značajan uticaj na naše zdravlje, osiguravajući da organizam dobije sve hranljive materije koje su mu potrebne za normalno funkcionisanje.

Izvor: B92.net/avaz.ba

Ove suplemente nikako ne uzimajte zajedno: Mogu dovesti do anemije
Shutterstock/Saowanee K

Podeli:

Rizik po zdravlje

Međutim, uvek je ključno uzeti u obzir rizike. Dok neki suplementi mogu biti efikasni, drugi mogu predstavljati rizik po naše zdravlje. Pored toga, određene kombinacije suplemenata mogu biti opasne.

Dijetetičarka Krutika Nanavati upozorila je na jednu takvu potencijalno opasnu kombinaciju suplemenata: kalcijuma i gvožđa.

Ona tvrdi da bi kombinovanje ovih naizgled bezopasnih dodataka ishrani moglo da dovede do anemije.

"Kombinovanje kalcijuma i gvožđa u obliku suplemenata, može imati štetne efekte. Kalcijum može da ometa apsorpciju gvožđa, posebno gvožđa koje se nalazi u hrani i suplementima biljnog porekla", rekla je ona za SheFinds.

Ako naše telo ne može pravilno da apsorbuje gvožđe, to može dovesti do nedostatka, čineći suplementaciju beskorisnom. Takođe može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija. Nanavati kaže da bi to moglo "potencijalno da dovede do anemije zbog nedostatka gvožđa tokom vremena".

"Anemija može dovesti do brojnih neželjenih efekata, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utiče na snabdevanje tkiva kiseonikom i povećava opterećenje srca", objašnjava ona.

Gvožđe i kalcijum unosite hranom

Kao i kod svih drugih hranljivih materija, uvek je idealno da se gvožđe i kalcijum unose iz hrane. Neke od opcija su tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać i brokoli), mahunarke, orasi (bademi, lešnici) i riba, kao što je losos.

Međutim, ako smatramo da je suplementacija neophodna, važno je biti oprezan.

"Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim suplementacije. Čak i prirodni suplementi mogu imati štetne efekte kada se kombinuju ili uzimaju u prevelikim količinama", zaključuje Nanavati.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: