Ishrana 0

28.04.2024.

13:09

Ove namirnice smanjuju rizik od srčanog udara

Grickanje se obično povezuje sa nezdravim namirnicama poput čipsa, kokica, smokija, keksa i slične hrane.

Izvor: Klix.ba

Ove namirnice smanjuju rizik od srčanog udara
Fatane Rahimi/Shutterstock

Podeli:

Ipak, postoje i namirnice koje možete jesti kao zamenu nezdravim grickalicama.

Ovih nekoliko namirnica možete grickati kad god želite, jer tako činite dobru stvar za zdravlje vašeg tela.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je prva na listi zdravih namirnica koju možete grckati, a preporučuje se da odaberete tamnu čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaa. Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema, oraha, pistaća, sadrže masti pogodne za zdravlje. Osim masti, orašasti plodovi sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola.

Semenke

Semenke su još jedna od namirnica koje mnogi vole, ali ne jedu toliko često. U prehranu treba uključiti namirnice poput čija semenki, semenki lana i semenki bundeve koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilan rad srca.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ne utiče pozitivno samo na srce već i na celokupno zdravlje. Namirnice poput borovnica, jagoda, malina, kupina i drugih vrsta bobičastog voća bogate su antioksidansima i vlaknima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: