Lukašenko uklonjen?

Šefovi država Litvanije, Letonije i Poljske odbili su da poziraju za zvaničnu fotografiju na klimatskom samitu COP 28 zbog prisustva beloruskog predsednika.

Izvor: B92

Petak, 01.12.2023.

15:06

Lukašenko uklonjen?
EPA-EFE/SERGY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Šefovima država i vlada koji su se okupili u Dubaiju na klimatskim pregovorima UN pridružio se i Lukašenko, kojeg čelnici Evropske unije (EU) optužuju za represiju protiv beloruske opozicije i za savez sa Rusijom.

Lideri Litvanije, Letonije i Poljske – sve verni saveznici Ukrajine – pravdali su svoju odluku da se ne pojave na tradicionalnoj uvodnoj fotografiji, tzv. "porodičnoj fotografiji“ na samitu COP 28 u prisustvu beloruskog moćnika.

"Mi to zovemo 'porodična fotografija', Lukašenko nije deo naše porodice", rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda u izjavi poslatoj AFP-u.

„Bilo bi licemerno stati rame uz rame sa liderom zemlje koja je postala pozadinska baza za rusku agresiju na Ukrajinu i razgovarati o budućnosti sveta i klimatskim promenama kao da to nije ništa“, rekao je Nauseda.

Litvanija i Letonija, dve bivše sovjetske republike, među najžešćim su ruskim kritičarima i zagovornicima povećanja masovne vojne pomoći Kijevu.

Dve zemlje i Poljska optužile su vlasti u Minsku da su orkestrirale priliv migranata u EU, u pokušaju da destabilizuju region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: