Vučić se obratio svetskim liderima: Srbija je spremna FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleknsadar Vučić obratio se učesnicima Samita lidera o klimatskim promenama COP28 koji se održava u UAE.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: Instagram/buducnostsrbijeav
Printskrin: Instagram/buducnostsrbijeav

On je rekao da je Srbija donela odluku da napravi novu strategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one su deo strategije do 2050. godine.

On je rekao da je Srbija spremna da dâ veliki doprinos u toj borbi.

"Okupili smo se da govorimo o najvećim klimatskim izazovima. Nalazimo se u kritičnom trenutku u borbi protiv klimatskih promena. Klimatske promene su takve da do kraja veka možemo očekivati povećanje temperature za pet stepeni, što može dovesti do kataklizme", rekao je Vučić.

Dodao je da su u Srbiji ove godine bili najtopliji jul, septembar i oktobar, kao i da sada mora da se izračuna napravljena šteta.

"Moramo da iskalkulišemo, moramo da reagujemo na egzistencijalnu pretnju", rekao je Vučić.

Vučić je na početku svog govora čestitao UAE na tome što su organizovali taj skup u ovom ključnom trenutku, kako je rekao, za ključne akcije na klimatskom planu uprkos izazovima sa kojima smo svi suočeni širom sveta.

"Suočeni smo sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena, katastrofalnog globalnog zagrevanja i opasnosti koju to predstavlja za našu zajedničku budućnost. Danas sam pred vama ne samo kao predsednik Republike Srbije, već i kao građanin sveta koji zagovara opšte dobro stanje", rekao je Vučić.

Istakao je da su u Srbiji osetne klimatske promene i da se naša zemlja bori sa visokim prosečnim temperaturama, iznad globalnog proseka, jer su prosečne temperature u Srbiji više za 1,8 stepeni Celzijusa.

"U isto vreme projekcije kažu da, ako nastavimo sa poslom kao sada, da ćemo do kraja veka očekivati povećanje čak i do pet stepeni, što je katastrofa koja ugrožava naše dobro stanje. Ova godina je najtoplija ne samo u svetu već i u našoj zemlji, pošto su jul, avgust, septembar i oktobar bili najtopliji meseci", rekao je Vučić.

Pročitajte i:

Vučić: "Hoće da priznamo Kosovo da bi Srbi mogli da izađu na izbore na KiM"

On je naveo da smo imali tropske noći u oktobru, što je bilo nezapamćeno u Srbiji i da i dalje računamo štetu koju je suša nanela našoj privredi prošle godine, kao i oluje našim gradovima.

Poručio je da moramo biti ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promena i da moramo odmah delovati.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

"Tako što ćemo unaprediti naš nacionalni sistem za ublažavanje ovih posledica uz podršku naših razvojnih partnera, kako bismo imali brz odgovor na ovu pretnju", naveo je Vučić.

Kazao je da je Vlada Srbije čvrsto posvećena tome i da jesmo u junu ove godine krenuli na kurs, nakon što smo usvojili strategiju o niskim emisijama ugljenika, kako bismo ostvarili dugoročne ciljeve Pariskog dogovora.

"To je osnovno da bi se ostvarila dugoročna vizija da do 2050. godine Srbija postane društvo sa niskim emisijama ugljen-dioksida i konkurentna ekonomija koja će građanima omogućiti nove zelene poslove i društvo koje je otporno na klimatske promene", naglasio je predsednik Srbije.

Vođeni naukom razvijamo i program iz adaptacije klimatskih promena i njega ćemo prilagoditi u periodu koji nam sledi, rekao je Vučić i dodao će taj program obezbediti procene klimatskih rizika, dugoročnu i kratkoročnu politiku i mere za najranjivije sektore kao što su poljoprivreda, infrastruktura, šumarstvo i zdravlje ljudi, naveo je Vučić.

Napomenuo je da borba protiv klimatskih promena prevazilazi granice, zbog čega Srbija poziva sve da zajedno deluju.

"Iako je naš nacionalni napredak nezaustavljiv, on je deo šire priče. Republika Srbija je spremna da odigra svoju ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pozivamo međunarodnu zajednicu, a naročito naše razvijenije partnere, da ispoštuju svoje obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći. Pozivamo na zajedničku saradnju i da delimo odgovornost i budemo ujedinjeni protiv pesimističnog scenarija", naglasio je Vučić.

Istakao je da su klimatske promene veliki problem sa kojim smo svi suočeni i zapitao kako ćemo rešiti taj problem ako nismo u stanju da rešimo sve geopolitičke probleme s kojima smo danas suočeni kao svet.

"Širom sveta se vode brojni ratovi, koje nismo uspeli da zaustavimo u proteklom periodu, a bojim se da nećemo ni moći to da uradimo. Ako nismo uspeli da tu ostvarimo rezultate, kako možemo da budemo toliko sigurni i ubeđeni da ćemo ispuniti najbolje rezultate na polju klimatskih promena?", poručio je Vučić.

Takođe, poručio je da je važno to što smo se svi vratili osnovnim principima organizacije Ujedinjenih nacija, jer moramo svi da delamo u skladu sa pravilima koja su usvojena i prihvaćena od većine članova međunarodne zajednice, gotovo svih.

"Dakle, to mora da se desi, inače ćemo uvek biti suočeni sa arbitrarnim, proizvoljnim različitim pristupima i nikad nećemo ostvariti bolje rezultate, čak ni na ovom polju. Ne možemo da imamo različite pristupe teritorijalnim integritetima nekih zemalja, pošto mi u Srbiji to znamo bolje nego bilo koga", rekao je Vučić.

Kazao je da je čuo na Samitu frazu – dok se ujedinjujemo, dok se zajedno svi borimo... i pozvao sve da pronađemo neki zajednički imenitelj koji će pronaći način i put da najpre rešimo najveća geopolitička pitanja.

A zatim i da se na odgovarajući način pozabavimo i problemom klimatskih promena, koji postaje sve veći, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu