Aktuelno 38

29.04.2024.

7:00

Evropske luke preplavljene električnim automobilima: "Sve je teže pronaći kupce"

Parkinzi nemačkih i belgijskih luka koje su specijalizovane za pretovar vozila puni su kineskih električnih automobila – i to ne samo zato što ima manje kupaca.

Izvor: Večernji.hr

Evropske luke preplavljene električnim automobilima: "Sve je teže pronaći kupce"
Shutterstock/Mazur Travel

Podeli:

Gledano očima špeditera, automobili su posebna roba. S jedne strane, nisu tako glomazni kao atomski reaktor ili naftna platforma, ali su ipak preveliki da bi se negde naslagali.

To znači da je svakom automobilu potrebno oko 10 kvadratnih metara prostora čak i kada je samo parkiran u luci čekajući na sledeći korak u transportnom lancu.

Ovo postaje problem za luke specijalizovane za transport automobila, kao što je Emden u Nemačkoj i još veća Bremerhaven, piše Večernji.hr.

Emden je prvenstveno luka koju koristi Volkswagen grupa, a Bremerhaven je jedna od najvećih luka te vrste u celom svetu.

"Svi poznati špediteri redovno koriste našu luku i svake godine ovde pristaje preko 1.000 brodova specijalizovanih za prevoz automobila", rekla je za Dojče vele Julija Vagner iz BLG Logistics Group u Bremerhafenu.

To znači preko 1,7 miliona vozila godišnje, a "kapacitet skladišta" – što u ovom slučaju jednostavno znači koliko automobila može da primi parking – je oko 70 hiljada vozila.

Svuda u Evropi je isto

Ali u luci primećuju da su se stvari promenile, i to negde od prošle godine:

"Dugo smo tamo imali 80 odsto automobila za izvoz i utovar, a 20 odsto za uvoz i istovar. Ali u međuvremenu je taj odnos oko 50-50", kaže portparolka logistike.

Ali u pomenutoj nemačkoj luci je sve više automobila, baš kao i u duplo većoj belgijskoj luci Antverpen/Briž.

"Tako je u svim evropskim lukama gde se masovno pretovaruju automobili", svedoči Elke Verbelen iz luke Antverpen/Briž.

"Problem nije samo u obimu uvezenih automobila, već pre svega u tome što se oni nedovoljno brzo odvoze iz luke."

Tamo su ljuti na neke medije koji tvrde da su luke "zakrčene" uvoznim automobilima: mesta još ima i u suštini nema problema - ako se ne računaju problemi proizvođača i distributera.

Jer, naravno, parkiranje u luci košta, kao i "zarobljena" vrednost i kapital koji je zaglavio između fabrike i kupca.

Ali čak ni prema markama automobila koji čekaju u luci, ne može se reći gde je došlo do zastoja. Jer čak i proizvođači sa Zapada, poput Tesle, delom proizvode svoja vozila u Kini, a mnogi proizvođači vozila za tržišta Azije ili SAD takođe tamo imaju kapacitete, dobrim delom da izbegnu carine i troškove.

Isto tako, određeni deo automobila nikada neće samo stajati na parkingu luke, već se prevozi u kontejnerima - bilo da se radi o vozilima najviše kategorije, bilo o specijalnim vozilima za određene kupce. Ne znaju ni koliko takvih kontejnera ima u luci, ali to nije njihov problem.

Naravno, i Julija Vagner u Bremerhavenu primećuje da e-automobili u Nemačkoj teže nalaze kupca i da duže borave u luci otkako su ukinute državne subvencije građanima za njihovu kupovinu.

Elke Verbelen iz belgijske luke dodaje niz drugih razloga za takvo gomilanje e-automobila u luci.

Došlo je i do promene u načinu prodaje, gde sve više proizvođača "nudi direktnu prodaju kupcima, pa automobil ostaje u luci, a ne u salonu zastupnika".

Neka "pametan auto" i pokaže svoju pamet

Pored toga, povećan je ukupan broj automobila koji prolaze kroz evropske luke. Doduše, nivo pre korone još nije dostignut, ali ima znatno više vozila nego tokom pandemije 2020. i 2021.

Problem je i nedostatak vozača u špediciji za kopneni transport, pa sva ova vozila onda ostaju kod ih u luci čak i duže, navodi Elke Verbelen.

Osoblje takođe predstavlja problem u utovaru vozila na brod: u normalnim okolnostima, jedan zaposleni mora da sedne za volan i preveze ga na brod, a tamo bar još jedna osoba mora da mu pomogne da ga postavi prema planu utovara, a zatim ga treba obezbediti kako bi mogao da pređe okean neoštećen.

Kako piše list Ostfriesen Zeitung, koncern Volkswagen planira AutoLog eksperiment u luci Emden: mnogi automobili su već opremljeni za autonomnu vožnju, a tamo se radi na programskom modulu u koji bi se ti automobili potom "sami" dovezli. do svog mesta na brodu i zatim ponovo iskrcali.

Ovaj projekat podržava i nemačko Ministarstvo saobraćaja i trebalo bi da traje do 2026. Uspeh ovakvog projekta bi "uštedeo" vlasnicima luke do 2.000 radnih mesta samo u Emdenu, a otvara mogućnost prenošenja na ceo lanac distribucije, od fabrike do izložbenog prostora.

Tada bi parkingi u lukama mogli biti mnogo prazniji.

Podeli:

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: