Ponedeljak, 06.11.2023.

10:03

"Gotov je"; Spreman je na sve i samo jedan čovek ga može zaustaviti

Dok Izrael silovito bombarduje Gazu, svet je u šoku zbog civilnih žrtava, a hrvatski spoljnopolitički komentator smatra da je upotrebljena prekomerna sila.

Izvor: index.hr

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool, File

Prema rečima Denisa Avdagića, jasno je da je upotrebljena nesrazmerna sila kao odgovor i da su civili stradali u brojevima koje šokiraju svet i nedvosmisleno je da se radi o stvarima koje će morati da rešava Međunarodni krivični sud.

Kako je dodao, brojevi poginulih su zastrašujuće veliki i da, prema izveštaju UNICEF-a, dnevno pogine 400 dece.

"Da, Hamas je napravio tunele pored civilnih objekata, ali to ne daje za pravo Izraelcima da ciljaju i usmrćuju civile. Profesionalna vojska, ozbiljna vojska kao što je izraelska, ima tu odgovornost i mora biti svesna te odgovornosti. Hamas je teroristička organizacija i oni su svesno napravili sve što su napravili, a treba li se s njima obračunati, na koji način i trebaju li civili biti žrtve, samo je jedan odgovor – ne", rekao je Avdagić.

Na pitanje da li Izrael gubi međunarodnu podršku, Avdagić kaže da podrška Palestincima raste.

"Širom sveta ima podela i ona je jako izražena. Najčešće države, vlade gde imate konzervativne premijere i šefove, naklonjenije su Izraelu, a gde su leve, liberalne, naklonjeni su Palestincima", rekao je.

Vojni analitičar Robert Barić pak smatra da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu politički gotov.

"Netanjahu je politički gotov bez obzira kako se ovo završi. Neko mora da plati za ovu obaveštajnu grešku. Nadam se da će s njegovim odlaskom završiti ovo razdoblje izraelske politike. On je napravio sve da uništi ono rešenje dve države”, objasnio je Barić.

Dodaje da je Netanjuahu podsticao ekstremnu politiku naseljavanja izraelskih doseljenika, posebno Zapadnu obalu.

“Izgleda da je zaista nameravao da anektira Zapadnu obalu. Ali tu se radi i o širim procesima u Izraelu. Izrael je sve više sekularno društvo, gde postoji jedna ortodoksna jevrejska manjina protiv koje su sve više normalni Izraelci", rekao je.

"Ovo nije samo rat između Izraela i Hamasa, ovo je najveća politička bitka Netanjahua za njegovo političko preživljavanje", dodao je Avdagić.

"Njegov silazak s vlasti dovešće do ozbiljnog sudskog procesa i veliko je pitanje može li ostati na slobodi. Gledamo političara koji ne preza ni pred čim. Vidi se u pozadini priča gde bi on hteo da što duže i brutalnije vodi rat i imate samo jednu državu i jednog čelnika na svetu koji to usporava i može zaustaviti – Džo Bajden i SAD. Da je neko drugi na čelu SAD, pitanje je kako bi to izgledalo", istakao je Avdagić. Dodao je: "Netanjahu će učiniti sve, apsolutno sve i ostaje nam da se nadano da će Bajdenova administracija to držati pod kontrolom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: