Petak, 29.09.2023.

21:32

NATO: Stižu dodatne snage Kfora, povećavamo aktivnosti na severu

Severnoatlantski savet juče je ovlastio dodatne snage iz Ujedinjenog Kraljevstva, ako je potrebno, za rešavanje trenutne situacije na Kosovu.

Izvor: Kosovo online

NATO: Stižu dodatne snage Kfora, povećavamo aktivnosti na severu
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ovo se navodi u u odgovoru zvaničnika NATO na upit "Kosovo onlajna“ koliko će dodatnih trupa Alijansa poslati na tzv. Kosovo i iz kojih zemalja.

"Nećemo komentarisati konkretne operativne detalje", naveo je zvaničnik iz NATO.

Kako dalje navodi, u svetlu nedavnih dešavanja, Kfor "povećava svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova i u oblastima oko granice kako bi osigurao da nastavi da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja bezbednog i sigurnog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu".

"Kao odgovor na tenzije u maju, Kfor je rasporedio oko 500 turskih vojnika iz operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnih snaga je u većoj pripravnosti. Turski bataljon zamenjen je trupama iz Bugarske i Grčke", dodaje on.

Na pitanje kako gledaju na zahtev Beograda da Kfor preuzme bezbednost na severu Kosova, zvaničnik NATO navodi da će nastaviti da se staraju da njihov komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da Kfor ispuni svoj mandat.

"Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja Kfora prema potrebi", dodaje u odgovoru na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: