Sastanak pred izbore u Crnoj Gori: "Ne želim novog razrednog starešinu Jakova Milatovića"

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sastaće se u Vili Gorica sa predstavnicima partija koje učestvuju na predstojećim izborima.

Izvor: Vijesti, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Sastanku neće prisustvovati nosilac izborne liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta "Pravda za sve" Vladimir Leposavić.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu predsedničkog kandidata Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića ostvario ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima nad kandidatom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem, i da neće prisustvovati sastanku na koji je pozvan.

"I zato želim da Vas obavestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straešinama završio davne ‘98. godine i da je moj razredni starešina, poslednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starešinu Jakova Milatovića".

Knežević je pozvao Milatovića da ako želi razgovor sa ZBCG, da prvo podnese ostavku na mesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad (PES), da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da ne pođe sa DPS-om, "jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS".

"A kada pogledate listu PES-a i DPS-a, ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni Crne Gore biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsedničkog mandata", rekao je Knežević.

Nikola Đurašković je u pisanom odgovoru Milatoviću poručio da se konsultacije obavljaju posle, a ne pre održavanja izbora.

Milatović je u sredu najavio da će u četvrtak svi nosioci izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore 11. juna dobiti poziv za sastanak u ponedeljak.

"Politički dijalog ću početi u ponedeljak, a nastaviću ga i nakon izbora", rekao je tada Milatović na konferenciji za medije sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.

Državna izborna komisija (DIK) proglasila je 15 lista za izbore 11. juna.

Proglašene su liste "Narodne koalicije", koju predvodi Dejan Vukšić, Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je nosilac Nikola Đurašković, "Mi možemo", koji predvodi Dragica Perović Ivanović. Utvrđena je i lista Pokreta za promjene (PzP) koju predvodi Nebojša Medojević, Narodnog pokreta "Pravda za sve" - Vladimir Leposavić, koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS) koju predvodi Danijel Živković, koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA čiji je nosilac Aleksa Bečić, lista Bošnjačke stranke (BS) koju predvodi Ervin Ibrahimović i lista Hrvatske građanske inicijative (HGI) - Adrijan Vuksanović.

Proglašene su i liste Pokreta Evropa sad (PES) - Milojko Spajić, koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) koju čine Nova, DNP i Radnička partija, saveza Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, a koju predvodi Milan Knežević, te liste Albanskog foruma, gdje je prvi na listi Nik Đeljošaj. Utvrđena je i lista Albanske alijanse, koju predvodi Genci Nimanbegu i pokreta Preokret - Srđan Perić.

Odbijene su liste Crnogorske građanske akcije i "La casa de papel".

Milatović čestitao pobedu Erdoganu

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora i novi mandat na mestu predsednika Turske.

"Najsrdačnije čestitke na Vašoj izbornoj pobedi. Dok nastavljate mandat na mestu predsednika, želim vam da vodite Tursku prema novim uspesima! Radujem se što ćemo raditi zajedno na daljem jačanju saradnje između naše dve prijateljske države", napisao je Milatović na Tviteru.

Prema nezvaničnim rezultatima, Erdogan je pobedio sinoć u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj sa 52,1 odsto glasova Erdoganu su pobedu čestitali i neki evropski lideri, među kojima francuski predsednik Emanuel Makron, mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu