Demanti povodom vesti objavljene na B92.net

B92.net objavio je 21.4.2023. vest pod naslovom "Rezultati akcije "Bazar": Oštetili Srbiju za milione, ali sada idu u zatvor".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2023.

18:47

Demanti povodom vesti objavljene na B92.net
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Vest je prenesena sa servisa Tanjug, a tim povodom oglasio se Žarko Radonjić demantijem, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Nisu tačni navodi iz novinskog teksta objavljenog dana 21.4.2023. godine u gorepomenutim novinama da sam stvarao bilo kakav plan protivpravnog delovanja, te kriminalnu infrastrukturu sa ciljem kršenja krivičnih dela. Takođe ističem da nisu tačne tvrdnje novinskog teksta da sam vođa navedene kriminalne grupe i ističem da nemam nikakve veze sa istom.

"Objavljivanjem ovakvih neistina grubo se krši pretpostavka nevinosti kao jedno od fundamentalnih ljudskih prava, te presuda Apelacionog suda u Beogradu nije pravosnažna, ni navedene činjenične tvrdnje u odnosu na mene nisu pravnosnažno utvrđene.

Naime, Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se žalba može izjaviti protiv drugostepene presude kojom je drugostepeni sud preinačio prvostepenu presudu kojom je optuženi oslobođen optužbe i izrekao presudu kojom se optuženi oglašava krivim.

Shodno navedenom, ističem da ovakve neutemeljene i netačne tvrdnje koje su u predmetnom tekstu iznete na moj račun, predstavljaju najgrublji napad na ljudsko dostojanstvo i ugled, kao i na princip pretpostavke nevinosti kao jedan od fundamentalnih principa pravne države koji je utkan u sve nacionalne i međunarodne konvencije i povelje o ljudskim pravima čoveka.

S obzirom na to da se na internet portalu B92.net, u novinarskom tekstu naslova "Rezultati akcije "Bazar": Oštetili Srbiju za milione, ali sada idu u zatvor", iznose činjenice koje nisu tačne, a iste se prenose sa ciljem da se čitaoci dovedu u zabludu, smatramo da je neophodno da se prenesete odgovor na novinarski tekst, objavljen dana 21.4.2023. godine i javnosti omogućite da se čuje i druga strana, odnosno da bude tačno obaveštena, a sve u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medjima i Kodeksom novinara Srbije.

Shodno činjenici da se sudski postupak koji se prema Radonjiću vodi nije pravosnažno okončan, a navodi novinskog teksta pogrešno ističu da je došlo do pravnosnažnosti istog, jasno dolazi do izražaja da se ovakvim postupanjem grubo vređa pravo na pravično suđenje te pretpostavka nevinosti kao jedno od osnovnih prava koje podrazumeva da se niko ne može i ne sme smatrati krivim dok se pravosnažnom presudom ne dokaže suprotno.

Ovakvi navodi predstavljaju grubu povredu ličnosti Žarka Radonjića i njegovog ugleda, čime je povređen čl. 9 Zakona o javnom informisanju i medijima koji predviđa obavezu novinarske pažnje da pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

U skladu sa čl. 83 Zakona o javnom informisanju i medijima, predlažemo da objavite ovaj odgovor na informaciju u kojem tvrdimo da su informacije koje su objavljene u tekstu "Rezultati akcije "Bazar": Oštetili Srbiju za milione, ali sada idu u zatvor" - neistinite, jer nisu potvrđene pravnosnažnom sudskom odlukom",
navodi se u dokumentu.

Ovom prilikom se izvinjavamo zbog nenamernog propusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: