Borelj: Šumanova deklaracija postavila temelje za evropski projekat

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas, povodom Dana Evrope, da je pre 73 godine Šumanova deklaracija postavila temelje za evropski projekat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

"Evropa neće biti napravljena odjednom", počeo je Borelj tvit citatom iz deklaracije francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana, na osnovu čije inicijative kasnije je stvorena EU.

Borelj je naznačio 9. maj 1950. godine kao važan datum u istoriji EU.

"Od tada, počeli smo da rastemo sve više i postajali sve ujedinjeniji. Ostajemo odlučni u našim vrednostima, za bolju Evropsku uniju, Evropu i svet u celosti", poručio je Borelj.

On je dodao da je Šumanova deklaracija bila više od pravljenja mira među Evropljanima.

"Takođe, to je bila ideja da se od Evrope napravi pokretačka sila za mir u svetu. Hajde da proslavimo Dan Evrope jedinstvom među Evropljanima i mirom u svetu", istakao je Borelj.

Šuman je pre 73 godine predstavio ideju zajedničkog upravljanja proizvodnjom uglja i čelika Francuske i Zapadne Nemačke, zajedno sa drugim evropskim zemljama.

Iz ove inicijative nastala je Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije, koja je formirana 1. novembra 1993. u holandskom Mastrihtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu