Prigožin: Pokušava da nas uništi – Ne mogu da rešim ovaj problem

Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Vagner, optužio je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je namerno uskraćivao municiju svojim lovcima.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2023.

10:37

Prigožin: Pokušava da nas uništi  – Ne mogu da rešim ovaj problem
Foto: Profimedia

Prigožin je ovo izjavio i to u vreme kada je sve veće rivalstvo između njega i delova ruske elite, piše Rojters.

U sedmominutnoj audio poruci, koja je objavljena juče, Prigožin izjavio je da se od njega traži da se "izvini i posluša" ako želi da obezbedi municiju za svoje trupe.

"Ne mogu da rešim ovaj problem uprkos svim svojim vezama i kontaktima", priznao je šef Vagnera.

On je uveren da je ruska vojna proizvodnja dovoljna za snabdevanje snaga koje se bore na frontu i da su teškoće sa kojima se suočavaju njegovi borci rezultat svesnih odluka.

"Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, direktno rade za neprijatelja", rekao je on.

Od izbijanja sukoba, Prigožin se javno svađao sa generalima i zvaničnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu revnost u sprovođenju vojne kampanje protiv Kijeva.

On je svoju najoštriju kritiku rezervisao za rusko Ministarstvo odbrane, koje je optužio da pokušava da pripiše zasluge za Vagnerova dostignuća na bojnom polju.

"Jeli su iz zlatnih tanjira"

U svojoj audio poruci, šef Vagnera tvrdi da su neimenovani ljudi koje je okrivio za nedostatak municije "pojeli doručak, ručak i večeru sa zlatnih tanjira" i poslali svoje rođake na odmor.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je Vagnerova grupa pretrpela više od 30.000 žrtava od ruske invazije na Ukrajinu, sa oko 9.000 ubijenih u akciji.

SAD su navele da su 90 odsto Vagnerovaca ubijenih u Ukrajini od decembra bili bivši osuđenici, koji su regrutovani iz zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: