Srbi i Hrvati učestvuju u ratu u Ukrajini

Već neko vreme se spekuliše da ruska paravojna formacija “Vagner” nove regrute nalazi, između ostalog, i u Srbiji, piše hrvatska štampa.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Kako podseća Slobodna Dalmacija, ministarstvo odbrane i bezbednosne vlasti u Beogradu tvrde da se podaci o srpskim borcima u Donbasu konstantno prikupljaju, dok ukrajinska ambasada u Srbiji procenjuje da se 2019. oko 300 osoba iz Srbije borilo u Ukrajini - na strani Rusije.

Ipak, navode o tim aktivnostima su opovrgnuli i osnivač “Vagnera” Jevgenij Prigošin, ali i predsednik Aleksandar Vučić, koji je javno osudio reklamu za regrutaciju na srpskoj veb-stranici ruskog državnog medija Raša tudej.

Međutim, nastavlja dalje Slobodna Dalmacija, u Ukrajini se bore i neki hrvatski državljani, uglavnom na strani Ukrajine. U prvoj polovini 2022. su neke TV stanice prikazivale intervjue s više desetina osoba, koje su se priključile ukrajinskoj vojsci, a nezvanično se govorilo o 70 do 80 ukrajinskih boraca s hrvatskim državljanstvom.

Prema Rusima, od 24. februara 2022. je oko 200 Hrvata otišlo u Ukrajinu, pri čemu se većina priključila grupi “Azov”, koju su godinama zapadni mediji nazivali “neonacističkom”. Među njima je i Denis Šeler, bivši šef navijačke organizacije fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, koji se od 2014. godinama borio na strani Ukrajinaca, a kojega je Moskva označila "organizatorom hrvatskih plaćenika”.

Šeler kaže da hrvatske vlasti nisu svoje građane ni na koji način podsticale da učestvuju u aktuelnom ratu, dodajući da se čak upozoravalo da je to ekstremno rizičan poduhvat uz vlastitu odgovornost, navodi "Slobodna Dalmacija", pozivajući se na tekst Dojče Velea.

Poznato je i da su vođeni pregovori o oslobađanju Vjekoslava Prebega, koji je kao ukrajinski borac zarobljen u blizini Mariupolja i izveden pred ruski sud. U julu 2022. se vratio u Hrvatsku.

Ipak, ukrajinski vojnici nisu dobrodošli u Hrvatsku. Hrvatski Sabor je odbio predlog vlade da se u sklopu evropske misije EUMAM omogući obuka ukrajinskih vojnika na hrvatskoj teritoriji, dok je ispitivanje javnog mnjenja pre toga pokazalo da je gotovo 60 odsto Hrvata protiv toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu