Potvrđeno: Povlačenje priznanja Kosova je definitivno

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Republike Togo Robera Diseja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2023.

14:10

Potvrđeno: Povlačenje priznanja Kosova je definitivno
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo posetom ministra Diseja, kao izuzetnom prilikom da budu razmotrene mogućnosti za intenziviranje saradnje dveju zemalja, koje vezuje tradicionalno i iskreno prijateljstvo.

"Naša zemlja je posvećena negovanju najboljih odnosa sa afričkim zemljama, zasnovanih na međusobnom poštovanju i razumevanju", naglasio je predsednik Vučić i zamolio ministra Diseja da predsedniku Republike Togo prenese poziv da poseti našu zemlju.

Predsednik Vučić je istakao da veoma cenimo podršku Republike Togo očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije u skladu sa normama međunarodnog prava.

Ministar Disej je rekao da Togo ima čvrst stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise izjavio je da Srbija ima bezrezervnu podršku Republike Togo.

"Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno", rekao je Dise.

On je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku.

"Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem", poručio je Dise.

Danas je potpisan i Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

"Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede", rekao je Dise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: