Utorak, 03.01.2023.

10:46

Erdogan na "udaru", stigla pretnja?

Članstvo Turske u NATO-u moglo biti dovedeno u pitanje 2023. godine zbog nespremnosti turskih vlasti da zauzmu oštar antiruski stav o sukobu u Ukrajini.

Izvor: Novosti

Erdogan na
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je kazao bivši savetnik za nacionalnu bezbednost 45. predsednika SAD Donalda Trampa Džon Bolton.

Prema njegovom mišljenju, u narednim mesecima "jedinstvo i odlučnost Zapada" biće istinski provereni u praksi, piše TASS.

"Finska i Švedska su donele zadivljujuću odluku da se pridruže NATO-u, ali ruski trgovinski i vojni partneri još uvek nisu odustali od nje, nažalost uključujući Tursku, čije članstvo u NATO-u bi trebalo da bude pod znakom pitanja 2023. ako predsednik Erdogan bude ponovo (verovatno prevarom) izabran", napisao je Bolton u članku koji je u ponedeljak uveče objavio Dejli Telegraf.

Takođe je primetio da izjave Nemačke o nameri da poveća troškove za odbranu još nisu materijalizovane.

"Redovni budžet Nemačke za odbranu u 2023. godini biće manji nego u 2022. godini", rekao je Bolton i dodao da sredstva iz posebno kreiranog fonda za Bundesver u iznosu od 100 milijardi evra još nisu iskorišćena za modernizaciju naoružanja i vojne opreme.

Istovremeno, Trampov bivši pomoćnik je primetio da bi produženje sukoba u Ukrajini doprinelo rastu nezadovoljstva na Zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: