"Ubili 32, a 340 osoba ranili"; Počinje suđenje teroristima Islamske države

Očekuje se da ovo bude jedno od najdužih suđenja u istoriji Belgije i moglo bi trajati devet meseci i biche saslušano više od 350 svedoka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: zabelin/depositphotos.com
Foto: zabelin/depositphotos.com

U Briselu je danas počeo sudski proces optuženih za terorističke napade 22. marta 2016. godine, u kojima su 32 osobe poginule, a 340 teško ranjene, dok su se trojica bombaša samoubica raznelo u briselskom metrou i na međunarodnom aerodromu Zaventem.

Na optuženičkoj klupu sede Salah Abdeslam, poslednji preživeli komandos iz terorističkih napada u Parizu 2015. godine i Mohamed Abrini, koji je odustao od detonacije svoje bombe na Zaventemu, kao i još sedam osoba. Sudi se u odsustvu Belgijancu Usami Ataru za koga se smatra da je poginuo u Siriji.

Saslušanja optuženih će početi 19. decembra, a od 18. januara che svedočiti žrtve terorističkih napada.

"Na ovom suđenju još nismo ušli u suštinu stvari ali kod mene postoji bojazan i osećaj nepravde da se to uopšte dogodilo", izjavila je medijima Kristel Đovaneti, preživela iz napada na metro stanici Malbe, ulazeći na suđenje.

"Kod mene postoji velika anksioznost, mnogo strepnje, da prevaziđem bojazan to što sam ovde... Ali ne plašim se da pogledam u oči optužene", rekla je Silvi Ingels, preživela sa briselskog aerodroma.

Esmael, čija je sestra poginula u napadima, je rekla da je "oprostila optuženima i da dolazi na ovo suđenje u miru i bez mržnje".

Tog 22. marta, u dva bombaška napada koje je izvela teroristička organizacija “Islamska država”, stradale su 32 osobe, a 340 teško ranjeno na aerodromu Zaventem i u metro stanici Malbek, na nekoliko stotina metara od kvarta gde su smeštene evropske institucije.

Odgovornost za napade je tada preuzela teroristička organizacija “Islamska država”, ista džihadistička ćelija kao i ona odgovorna za napade u Parizu 13. novembra 2015, čiji su članovi skoro svi bili iz briselskog kvarta Molenbek.

Briselsko suđenje će pre svega omogućiti da se čuju svedočenja žrtava. Javnost očekuje od države priznanje statusa žrtava, jer u Belgiji ne postoji javni kompenzacioni fond za žrtve terorizma, kao što je to slučaj u Francuskoj.

Kako javljaju mediji u Belgiji, u trenutku otvaranja suđenja i skoro ssest godina od napada, neke od žrtava još uvek nisu dobile ni evro odštete.

Suđenje za napad 13. novembra 2015. godine u Parizu je već delimično omogućilo da se shvati kako je ova ćelija bila postavljena, koji su bili akteri i koji je bio njihov cilj. Šestoro optuženih proglašeno je krivim u junu za učešće u terorističkim napadima u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu