Zapad drhti. Skandalozno otkriće, Putinova raširena mreža špijuna spremna da ubije VIDEO/FOTO

Prošlo je manje od sedam dana nakon što su švedski zvaničnici uhapsili ruski par pod optužbom za špijuniranje, otkriveni su novi detalji.

Izvor: Jutarnji, Net.hr, Oslobođenje.ba
Podeli
 EPA-EFE/Nils Meilvang DENMARK OUT
EPA-EFE/Nils Meilvang DENMARK OUT

Istraživačka kuća Bellingcat otkrila je da uhapšeni muž i žena poseduju stan u istoj moskovskoj zgradi u kojoj je smešteno još nekoliko visokorangiranih zaposlenih GRU-a, ruske vojne obavještajne službe.

Ostali poznati stanovnici zgrade uključuju navodne saučesnike u trovanju Novičokom i nadzornika dezinformacione kampanje o letu 17 "Malaysia Airlinesa", piše Meduza, prenosi Jutarnji list.

Kao što je ranije objavljeno, dva ruska imigranta i navodni špijuni uhapšeni su u Stokholmu 22. novembra.

Istraživači u publikacijima "Expressen" i "Dossier Center" identifikovao je osumnjičene kao Sergeja Skvortsova (59) i Elenu Kulkovu (58).

U Švedskoj žive od 1997. godine, pa uz rusko imaju i švedsko državljanstvo.

Prema optužbama podnesenim Okružnom sudu u Stokholmu, osumnjičeni su aktivno špijunirali od 2013. godine.

Istraživački novinar Hristo Grozev otkrio je da su par i njihova ćerka upisani kao vlasnici stana u Moskvi u ulici Zorge 36. Nejasno je, ipak,da li je par ikada tamo živeo.

"Bellingcat" takođe javlja da u susednom stanu do špijunskog para živi general-major GRU-a Denis Sergejev (tajno ime: Sergej Fedotov), navodni saučesnik u trovanju Skripaljevih. Sergejev je takođe navodno bio umešan u trovanje Novičokom bugarskog biznismena Emiliana Gebreva 2015. godine.

U istoj zgradi živi i general-major Andrej Averjanov, šef GRU jedinice 29155 (poznate po izvođenju stranih ubistava). Između ostalog, Averjanov je bio i komandant operacije koja je izazvala eksplozije u skladištima municije u Vrbeticama u Češkoj 2014. U toj operaciji učestvovali su i navodni zaposleni GRU-a, poznati po imenima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Osim njih, u zgradi se nalazi i general-major Andrej Iljčenko, koji je, prema "Bellingcatu", odgovoran za višestruke kampanje dezinformisanja GRU-a.

Na primer, prema izvorima "Bellingcata" iz ruske publikacije "The Insider", Iljčenko je nadgledao saradnju između bivše novinarke RT-a Jane Jerlašove i holandskog državljanina Maksa van der Verfa, koji su širili lažne vesti o letu 17 "Malaysia Airlinesa".

Nakon što je "The Insider" objavio taj izveštaj, policija je pretražila stan glavnog urednika Romana Dobrohotova u sklopu slučaja koji je teretio van der Verfa za klevetu. Dobrohotov je ubrzo nakon toga pobegao iz Rusije.

Prema švedskim vlastima, Sergej Skvortsov i Elena Kulkova posedovali su razna preduzeća u zemlji, uključujući i one za davanje IT usluga, kao i firmu dobavljača pomorske brodske i avionske opreme.

"Bellingcat" tvrdi da je jednu od kompanija de fakto kontrolisao penzionisani pukovnik GRU-a preko druge firme sa sedištem na Kipru.

Par je takođe bio u kontaktu i sa švedskim obaveštajcima.

Ispostavilo se da je ćerka para delila stan sa sinom bivšeg visokog zvaničnika MUST-a, švedske Vojne obaveštajne i sigurnosne službe.

Upozorenje

Nakon što su osumnjičeni ruski špijuni Sergej Skvortsov i njegova supruga Elena Koulkova uhapšeni u Švedskoj, bivši agent MI6 upozorio je kako Rusija ima raširenu mrežu agenata u Ujedinjenom Kraljevstvu koji bi mogli da ubiju po naređenju.

Bivši špijun Julian Ričards rekao je da je Moskva postala toliko efektivna u špijuniranju u Britaniji da obavještajne agencije "ne znaju" koliko je odmetnutih operativaca aktivno u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu