"Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat. On je opasna osoba"

Francuska bi trebalo da prestane da isporučuje oružje Volodimiru Zelenskom, koji nastoji da započne treći svetski rat, rekao je Nikola Dipon-Enjan.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

"Zelenski žrtvuje svoj narod, Zelenski želi da uvuče Evropu u treći svetski rat protiv Rusije", rekao je poslanik francuske Narodne skupštine i lider partije "Ustani, Francuska" u intervjuu za Sputnjik, nazivajući ukrajinskog predsednika "opasnom osobom".

Poslanik je takođe pozvao Zapad da pristane na mirovni sporazum sa Rusijom, koji treba da obuhvati zaštitu stanovništva Donbasa koje govori ruskim jezikom i neutralni status Ukrajine. "Francuska mora – kao general de Gol tokom rata u Vijetnamu, kao Žak Širak tokom rata u Iraku – da zadrži nezavisnost prosuđivanja, da postane arbitar i ponudi svoje usluge kako bi zaista obnovila mir", zaključio je on.

Ranije je bivši evropski poslanik Florijan Filipo predložio predsednicima SAD i Francuske Džou Bajdenu i Emanuelu Makronu, kao i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, da zatraže od ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da počne da vraća novac za pruženu vojnu i finansijsku pomoć.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, rekao da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim postaju strane u sukobu. Takođe je napomenuo da bi sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postale legitimna meta za Rusiju. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je primetio da naoružavanje Oružanih snaga Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu