Zelenski nije gledao Putinov govor? Lajen: "Putin sve okupirao"

Nakon potpisivanja dokumenta po kome će se četiri nove teritoriije naći u sastavu Rusije usledile su reakcije.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2022.

15:46

Zelenski nije gledao Putinov govor? Lajen:
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kako se radilo o ukrajinskim teritorijama među prvima oglasio se kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Kabinet predsednika nije gledao Putinov govor. Sastanak Komiteta za nacionalnu bezbednost je u toku. Zelenski će odgovoriti na Putinov govor u video obraćanju“, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropska unija iznela je jasan stav povodom odluke Rusije.

Evropski savet, koji okuplja lidere Evropske unije, saopštio je da odlučno odbacuje i nedvosmisleno osuđuje rusku aneksiju ukrajinskih teritorija. Evropski savet dodaje da aneksija nema pravno dejstvo.

Evropski savet je saopštio da je Rusija jasno prekršila osnovna prava Ukrajine na nezavisnost. "Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i pojačaćemo sankcije Rusiji. Nikada nećemo priznati ovu nezakonitu aneksiju", saopštila je Evropska unija.

Reakcija Ursule fon der Lajen

"Ilegalna aneksija neće ništa promeniti. Celu anektiranu teritoriju je okupirao Putin, to je ukrajinska zemlja i uvek će biti deo Ukrajine", prokomentarisala je Fon der Lajen.

Britanska premijerka Tras se oglasila sa identičnim stanom, odnosno navela je da Velika Britanija to nikada neće prihvatiti.

Svetski lideri, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, osudili su "rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona".

"SAD posuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, gazi principe Povelje UN i pokazuje svoju mržnju prema miroljubivim nacijama", rekao je Bajden. Šarl Mišel poručio je da 27 šefova EU nikada neće priznati aneksiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: