Ko je Đorđa Meloni?

Rim -- Đorđa Meloni i njena ekstremno desničarska stranka "Braća Italije" imaju najveće šanse da pobede na parlamentarnim izborima, preneo je Dojče vele Dojče vele.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ANDREA MEROLA
EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Kako prenose mediji, Melonijeva se trudila da odbaci imidž fašiste i ublaži retoriku prema Evropskoj uniji, ali je ipak ostala oštra kritičarka.

Ona je u poslednje vreme uspela da ispegla imidž fašiste. Političku karijeru počela je u jednoj neofašističkoj omladinskoj organizaciji, a potom je postala liderka krajnje desničarske stranke "Braća Italije". Već tri godine pokušava da tu partiju prikaže kao umereniju. Više ne želi da Italija napusti EU i da vrati italijansku liru, već samo hoće reforme EU po meri Italije.

Za razliku od drugih desničara u Evropi, Đorđa Meloni je osudila rusku agresiju, zalaže se za sankcije i isporuku oružja Ukrajini.

Cene energenata, inflacija i posledice pandemije korona virusa bile su glavne teme kampanje i televizijskih debata. Desničarske i levičarske stranke obećavaju više socijalnih davanja.

U ispitivanjima javnog mnjenja, Đorđa Meloni je poslednjih sedmica uvek bila ispred drugoplasiranih socijaldemokrata.

"Braća Italije" bi sutra mogla da osvoje 25 odsto glasova, a socijalistička Demokratska partija 22 odsto.

S obzirom da Djordja Meloni želi koaliciju sa dve desničarske stranke - Ligom Matea Salvinija i drugom, Napred Italija Silvija Berluskonija, desničarski savez bi mogao da ima sigurnu većinu u oba doma parlamenta, dodao je DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu