Pupovac: "Opasno je praviti se da Srba nema. U Vukovaru se sistematski radilo na smanjenju broja"

Za Penavu ni danas nema Srba, on se sve vreme ponaša kao da ih nema i kao da ih ne treba ni biti, rekao je predsednik SDSS Milorad Pupovac.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2022.

14:33

Pupovac:
Foto: Profimedia

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da broj Srba u Vukovaru ni 2011. nije prešao 33 odsto, ali da je netačna cifra sa tadašnjeg popisa, odnosno da je neko u Vukovaru falsifikovao podatke.

"Svakako je opasno praviti se da Srba nema i činiti sve da ih nema na način da im se ne priznaju prava i da se ignoriše njihovo prisustvo i da se napravi politička karijera na antisrpstvu. U Vukovaru, kao i u celoj Hrvatskoj, ovo je veoma opasno za međunacionalne odnose", rekao je Pupovac za Večernji list.

On je prokomentarisao i činjenicu sa novog popisa stanovništva, prema kojem je udeo Srba u Vukovaru pao ispod jedne trećine, što znači da je ova nacionalna manjina izgubila pravo na upotrebu ćirilice.

Za Pupovca je taj procenat za ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma veoma visok, znatno veći nego u nizu zemalja EU, kaže on.

Postoje, rekao je, sredine u kojima se manjinska politika vodi afirmativno, poput Istarske županije, u kojoj se priznaju takva prava pripadnicima nacionalnih manjina bez obzira na to da li je taj procenat veći od 33 posto ili ispod 33 posto stanovništva.

"Ali nemam iluzija da je to moguće postići i u ovom slučaju", rekao je Pupovac o situaciji u Vukovaru.

Smatra se da se u Vukovaru sistematski radilo na smanjenju broja Srba, da se on smanjuje, a da međunacionalni odnosi stagniraju, kršeći Ustav i zakone i oslanjajući se na odluke Vlade.

"Ali to je naša situacija koja nije za ponos i čast", rekao je Pupovac.

Na izjavu da je i sam član vladajuće većine i na pitanje namerava li nešto da preduzme po ovom pitanju i da li planira da razgovara sa premijerom Andrejem Plenkovićem na ovu temu, Pupovac je rekao da je bio deo vladajuće većine i za vreme predsednika Zorana Milanovića i da od toga u ovoj stvari nije bilo nikakve koristi.

On je dodao da u Hrvatskoj postoje područja koja imaju paralelnu vlast i koja se opiru državnoj politici zasnovanoj na diskriminaciji Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: