"U mojoj fioci je sedam dokumenata o povlačenju priznanja Kosova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na situaciju na KiM. Između ostalog, naveo je i da u fioci čuva "sedam dokumenata o povlačenju priznanja Kosova".

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

10:24

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Mi nikada nismo bežali od toga šta znači otvorenost prema ljudima. Naši razogvori sa Albancima sa Kosova su bili vrlo neuspešni, izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ne slažemo ni u čemu", naveo je on.

"Naša poruka je da nema ništa od međusobnog priznanja, ja sam to njima rekao u Briselu. Ne trošite pare za smeštaj ili za karte nego da gubite vreme za razgovore sa mnom. Mi smo uvek spremni za kompromisno rešenje, ali do toga nismo došli. Kurti je ubeđen da će oni svojom propagandom uspeti srpski narod da ubedie da odustane od svoje države Srbije", istakao je.

Kako je naveo, "mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti 'disklejmer' koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta".

"U tom 'disklejmeru' piše: 'Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet'. Mi za to tražimo garantije od EU, tražimo da svaki Srbin sa severa KiM može da uđe na teritoriju KiM sa srpskim dokumentima, i da mogu da izađu kad hoće. Ako nam to potvrde, mi smo jedan manji problem rešili", naveo je.

Predsednik dodaje da i dalje čekamo garantije EU za taj predlog, ali i da se kriza svakako produbljuje.

"Važno je da reagujemo mirno i stabilno, i važno je da mi ne budemo proglašeni krivim za propast pregovora, i zato moramo biti ozbiljni i posvećeni dijalogu", rekao je.

Predsednik je kazao da on kao predsednik republike ne može da zaboravi da je Kosovo deo Srbije, nakon izjave Gabrijela Eskobara.

"Inače, Eskobar je veoma korektan, ali ne želim da se zaboravi da on predstavlja američku politiku. Ja stalno vidim kako su neki iznenađeni ovde. Pa njihov stav je takav 20 godina. Išli su u Junik da se slikaju sa teroristima. Pa to je američka politika. Šta očekujete od Eskobara. Ali videli ste promenu stava, da će ZSO biti tema pregovora. To je važan pomak za nas. Nećemo odustati od državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji, to hoće da postignu ukidanjem tablica. Kako da vam kažem, teško je i komplikovano. Albanci hoće da zaokruže svoju nezavisnost, i za to imaju podršku Kvinte", rekao je on, i dodao da možemo da se oslanjamo samo na sebe.

Vučić istakao da imamo podršku većinskog dela sveta, i da zato Priština ne može da postane deo Interpola i UN.

"U ovom trenutku u mojoj fioci i u fioci ministra spoljnih poslova se nalazi sedam dokumenata od povlačenju priznanja. Oni stalno rade da ih priznaju Vijetnam i Kenija. I mi smo radili. Bili smo uspešni, sa četiri smo povećali broj na sedam", dodao je on.

Rekao je da Kfor laže, i da po Briselskom sporazumu na severu Kosova postoji direktorat Sever, bez čijeg odobrenja albanska policija ne sme da ulazi na sever pokrajine.

"Pustite malo decu da se igraju, da misle da su jaki. Mi zbog sebe čuvamo mir. A ovi iz Kfora brzo da pogledaju Briselski sporazum" zaključio je on.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: