Ishrana 0

05.05.2024.

10:52

Ove tri namirnice su bogate vlaknima i poboljšavaju probavu

Hrana bogata vlaknima igra ključnu ulogu u poboljšanju probavnog zdravlja i opšteg dobra.

Izvor: Index.hr

Ove tri namirnice su bogate vlaknima i poboljšavaju probavu
Tatjana Baibakova/Shutterstock

Podeli:

Razne ukusne opcije uključuju povrće, žitarice i zdravo voće. Neke od ovih namirnica bogatih vlaknima mogu biti odličan izbor za obrok pre spavanja jer osiguravaju jutro bez probavnih problema. Dijetetičarka Destini Modi otkrila je tri najbolje takve namirnice.

1. Sočivo

Sočivo podržava celokupno zdravlje probavnog sistema. Uključivanje ove namirnice u večernji obrok može postaviti temelje za lakšu probavu ujutro.

2. Bademi

Ovi hrskavi orašasti plodovi nisu samo ukusan međuobrok, već i izvrsna opcija za podržavanje zdravlja probavnog sistema. Bademi su bogati dijetalnim vlaknima koja igraju ključnu ulogu u podsticanju zdravog i dobrog probavnog procesa. Konzumacija šake badema pre spavanja može biti pametan potez za bolju probavu ujutro.

Modi ističe da 30 grama badema sadrži šest grama proteina, gotovo četiri grama vlakana te osigurava polovinu dnevnih potreba za vitaminom E.

"Sirovi i prženi bademi sadrže vrstu vlakana koja deluju kao prebiotici. To znači da služe za hranjenje dobrih bakterija u vašim crevima za zdraviji mikrobiom, što može poboljšati probavu i celokupno zdravlje", dodala je.

3. Maline

Maline su odličan izbor za međuobrok pre spavanja koji pomaže probavi. Osim toga, maline su bogate antioksidansima, poput flavonoida i polifenola, koji imaju protivupalna svojstva i mogu da zaštite od probavnih problema. Njihov visok sadržaj vode doprinosi hidrataciji, neophodnoj za održavanje zdrave probave.

"123 grama malina sadrži samo 64 kalorije i oko osam grama vlakana, te mogu poslužiti kao osvežavajući, niskokalorični međuobrok ako ste ljubitelj slatkog. Konzumiranje malina pre spavanja puno je bolja alternativa ostalim grickalicama s visokim udelom rafinisanog šećera, a sadržaj vlakana u bobičastom voću može pomoći u probavi, kao i boljoj kontroli šećera u krvi", zaključila je Modi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: