Prevencija 0

05.05.2024.

9:16

Jedno područje u ustima morate temeljno da čistite ako želite da izbegnete loš zadah

Preskakanje određenih područja u ustima tokom održavanje oralne higijene može dovesti do ozbiljnih posledica za vaše zdravlje.

Izvor: Klix.ba

Jedno područje u ustima morate temeljno da čistite ako želite da izbegnete loš zadah
Shutterstock/crazyALEX.de GmbH

Podeli:

Naime, jezik je pravo utočište za bakterije i čestice hrane, a izbegavanje njegovog čišćenja moglo bi dovesti do lošeg zadaha, ali i drugih zdravstvenih problema kada je reč o oralnom zdravlju.

Stomatološkinja Depa Vakil otkrila je koje su to opasnosti koje se javljaju ako jezik ne čistite redovno.

Bakterijski rast

Hrapava površina jezika je idealno okruženje za rast bakterija. Zanemarivanje čišćenja jezika omogućuje razmnožavanje ovih bakterija, pridonoseći stvaranju plaka i problemima s oralnim zdravljem.

Povećan rizik od lošeg zadaha

Bakterije na jeziku proizvode jedinjenja sumpora što dovodi do neugodnog zadaha. Neuspeh uklanjanja ove bakterije redovnim čišćenjem jezika može rezultirati dugotrajnim lošim zadahom, takođe poznatim kao halitoza.

Nakupljanje plaka

Kao i na zubima, plak se može nakupljati i na površini jezika. Nakupljanje plaka može se proširiti na druga područja u ustima, povećavajući rizik od karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zubima.

Zdravlje desni

Bakterije na jeziku mogu doći do desni, pridonoseći upali i bolesti desni. Loše zdravlje desni ne utiče samo na oralno zdravlje, već je povezano i s drugim zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Drugačiji ukus

Jezik obložen bakterijama može ometati čulo ukusa, čineći hranu manje ugodnom. Redovno čišćenje jezika može pomoći u održavanju funkcije ukusnih papila i poboljšati doživljaj jela.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: