Svet 29

05.05.2024.

23:46

Rat – dan 801: Silni udari na Ukrajinu; Rusi zauzimaju; Harkov totalno uništen VIDEO

Rat u Ukrajini – 801. dan

Izvor: B92.net

Rat – dan 801: Silni udari na Ukrajinu; Rusi zauzimaju; Harkov totalno uništen VIDEO
Shutterstock/zef art

Podeli:

Sukob Rusijue i Ukrajine ne jenjava.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici.

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti i Odesi.

Vladimir Zelenski hitno je sazvao sastanak sa visoko pozicioniranim zvaničnicima Generalštaba i vojske zbog situacije na frontu.

Završeno

23:25

Uništen Harkov

23:21

Rusi tvrde da su zauzeli još jedno selo

Rusija tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad selom Očeretino na istoku Ukrajine.

Selo koje se nalazi severozapadno od nekadašnjeg ukrajinskog uporišta Avdejevke, koje je Rusija zauzela u februaru, imalo je predratno stanovništvo od oko 3.000.

Rusija je ostvarila stabilan napredak otkako je zauzela Avdejevku, a ovo bi bilo poslednje u nizu sela u toj oblasti koja su pala u ruke Moskve.

22:43

21:34

Pogođen Abrams?

19:28

Snimljen napad

19:28

Borbe u Rabotinu

19:11

Si: "Nadamo se da će se mir vratiti u Evropu"


"Nadamo se da će se mir i stabilnost uskoro vratiti u Evropu. Nameravamo da sarađujemo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rešavanje krize", napisao je kineski lider Si Đinping u članku za Figaro.

Đinping je u nedelju doputovao u državnu posetu Francuskoj.
 

18:07

Zaharova prozvala Zelenskog: "Predozirao se"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuju da se on "predozirao".

Ceo tekst pročitajte ovde.

17:40

Pogodak; Uništeni su

17:39

"Zelenski je prodao sopstvenog pretka"

Specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik ocenio je danas da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "izdajnik sećanja na svog dedu", učesnika Drugog svetskog rata, koji bi danas napunio 100 godina.

Deda predsednika Ukrajine Semjon Zelenski učestvovao je u Drugom svetskom ratu, dobio je čin kapetana i dva ordena Crvene zvezde.

"Šta je trebalo da se desi da unuk proda naslednicima dušmana svog pretka, zemlju, narod i slovensko bratstvo, koje je tada stajalo, a sada se raskida", napisao je Mirošnik na Telegram kanalu.

16:29

Najmanje deset povređenih u napadu na centar Harkova

U napadu na centar Harkova u poslepodnevnim časovima povređeno je desetoro ljudi, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Većina njih je zadobila povrede od krhotina stakla.

14:10

Ruske snage gađale centralni deo Harkova, ima ranjenih

U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dve osobe su povređene, saopštio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Ruske snage u gađale centralni deo grada, u stambenoj zoni. Prema preliminarnim informacijama, ranjene su dve osobe", naveo je on na Telegram kanalu.

Eksplozije su odjeknule u Harkovu oko 14.15 časova, navodi Ukrinform.

13:25

Vazdušna opasnost objavljena u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

13:25

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 20 ukrajinskih dronova i dve navođene bombe "hamer";

-Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su uništile: skladište raketnog naoružanja zapadne proizvodnje na području grada Odese, kao i radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-19 kod sela Kozjutovka u Harkovskoj oblasti. Osim toga, uništeno je skladište goriva Zajedničkog centra za logističku podršku Oružanih snaga Ukrajine, pogoni za proizvodnju raketnog goriva, kao i naoružanja za bespilotne letelice, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 108 okruga;

-Grupa snaga "Zapad" poboljšala je položaje na prednjem delu fronta i odbila šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 305 vojnika i dva oklopna vozila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, samohodna haubica "gvozdika", četiri haubice D-30 i artiljerijsko oruđe M119;

-Grupa "Dnjepar" je tokom prethodnog dana uništila koncentrisanje žive sile tri ukrajinske brigade i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 45 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „paladin“, haubicu M777 i haubicu D-30;

-Grupa snaga "Istok" zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 135 vojnika. Uništena su tri kamioneta, haubica FH-70, haubica „msta B“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;

-Južna grupa snaga zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 290 vojnika. Uništena su dva automobila, haubica M777, tri haubice D-30, samohodna haubica "gvozdika" i protivtenkovski top MT-12 "rapira";

-Grupa snaga "Centar" potpuno je oslobodila mesto Očeretino u DNR i poboljšala taktičke položaje. Ukrajinske snage izgubile su do 380 vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk "abrams", dva borbena vozila pešadije, od kojih jedan "bredli", oklopno vozilo i tri kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe "krab", laka haubica M102, haubica D-20, samohodno oruđe "gvozdika" i haubica D-30.
 

12:14

Oslobođeno Očeretino

Ruske trupe potpuno oslobodile naselje Očeretino u Donjeckoj Narodnoj Republici, kako prenosi Sputnjik.
 

12:14

Ukrajinci pokušavaju da pobegnu iz zemlje

Državljani Ukrajine pokušavaju da pobegnu iz zemlje tranzitnim putem u Odeskoj oblasti koji prolazi kroz selo Palanka u Moldaviji, pri čemu automobile ostavljaju na samom auto-putu, saopštio je predstavnik ukrajinske Državne pogranične službe Andrej Demčenko.

Demčenko je dodao da pogranična služba čini sve da spreči takve pokušaje, sarađujući sa moldavskim kolegama.
 

10:32

Ukrajinci sproveli kontranapad kod Netajlove i Georgijevke

10:17

Ukrajina: Rusija samo juče izgubila preko 1.200 vojnika

08:51

Oboreno 23 ruska drona

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk saopštio je da je ukrajinska PVO oborila protekle noći 23 od 24 drona "Šahed" koje je Rusija upotrebila za napad na Ukrajinu.

Bespilotne letelice su lansirane iz ruske Kurske oblasti i sa Krima, napisao je Oleščuk na Telegram kanalu.

Prema rečima Oleščuka, vazdušni napad su odbile protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva i mobilne oružane grupe Odbrambenih snaga Ukrajine. Kao rezultat borbenih dejstava, uništene su 23 jurišne bespilotne letelica u oblastima Harkova, Hersona i Dnjepropetrovska.

07:58

07:58

Uništen most na kanalu "Severski Donjec-Donbas"

07:56

Ukrajinci pojačali napade

Ukrajinske snage intenzivirale su napade dronovima na gradove i sela u Hersonskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik senator iz regiona Igor Kastjukevič.
 

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: