Zanimljivosti 22

05.05.2024.

20:00

Da li ste znali? Vozači u Nemačkoj zbog ovoga mogu da budu kažnjeni sa 100.000 evra

Jednostavna radnja koju u Srbiji praktikuju mnogi, u Nemačkoj se drastično kažnjava.

Izvor: Fenix-magazin

Da li ste znali? Vozači u Nemačkoj zbog ovoga mogu da budu kažnjeni sa 100.000 evra
Shutterstock/Bhakpong

Podeli:

Odlazak u auto-perionicu nije jeftin ukoliko često perete svoje vozilo.

Kako pokazuje izveštaj Nemačke fondacije za automobile za 2019. godinu, oko 40 odsto vozača pere svoje automobile jednom mesečno, od čega skoro tri četvrtine u auto-perionici za šta prosečno plaća 11 evra po pranju ili 130 evra godišnje.

Međutim, ukoliko želite da uštedite i da sami operete automobil kod kuće, u Nemačkoj se možete suočiti sa visokim kaznama u nekim slučajevima, piše Fenix-magazin.

Pranje sopstvenog automobila može biti zabranjeno i, u zavisnosti od savezne države, može biti kažnjeno do 100.000 evra.

Razlog za ovo je tzv Zakon o vodnim resursima (VHG), koji zabranjuje upotrebu toksičnih ili zagađujućih materija u podzemnim vodama u cilju sprečavanja zagađivanja voda (član 48. ZVG).

Stoga, prilikom pranja automobila na privatnom posedu, mora se isključiti mogućnost da prljava voda prodre u zemlju.

Iz tog razloga, pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenoj bašti ili dvorištu je obično zabranjeno.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: