Društvo 0

05.05.2024.

21:04

Patrijarh Porfirije: Vera u vaskrsenje Hristovo nas čini hrišćanima

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, služeći vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali borci iz bitkе na Paštriku i sa Košara, da je vera u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista "ono što nas čini hrišćanima".

Izvor: Tanjug

Patrijarh Porfirije: Vera u vaskrsenje Hristovo nas čini hrišćanima
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Naveo je da nije dovoljno verovati u Boga uopšteno, već je potrebno imati veru u Isusa Hrista, "Boga koji je postao čovek, koji se raspeo na krstu, sišao u ad i vaskrsao".

"Po tome mi jesmo hrišćani i jesmo Hristovi, po veri u to da je Isus Hristos sin Božji umro i vaskrsao iz mrtvih. To je važno jer je njegovo vaskrsenje iznutra razorenje smrti, jeste pobeda nad smrću, jeste ostvarenje onog najdubljeg i najvažnijeg cilja svakoga od nas", poručio je patrijarh.

Dodao je da ljudi nisu stvoreni za smrt, već za život, a "put u večni život im je svojim vaskrsenjem otvorio Isus Hristos". Rekao je da je Gospod vaskrsao za sve ljude i da će svi vaskrsnuti na kraju, a da će se vaskrsenju obradovati svi oni koji čeznu za životom, istinom i pravdom.

Pomenuo je u besedi i prisutne borce sa Košara i Paštrika. "Radujemo se što su danas sa nama ovde i veterani borci, div junaci sa Košara i Paštrika. Borci koji su prožeti verom u Hrista, verom u vaskrsenje Hristovo i zato su mogli da budu istinski borci, kakvi su oduvek bili srpski borci, hrabri, neustrašivi u borbama, ali kada prestanu borbe, prestanu ratovi - milosrdni, spremni na praštanje i na ljubav", istakao je patrijarh.

On je poručio da treba da zagrlimo jedni druge i da oprostimo jedni drugima, uključujući i onima koji nas mrze.

"Jer tako jedino se saraspinjemo sa Hristom, umiremo sa njima, ali što je najvažnije savaskrsavamo sa njim", zaključio je patrijarh. Na Bogosluženju su jevanđela čitana na više jezika, uključujući srpski, grčki, italijanski, francuski, ruski, nemački, engleski... Pored veterana, službi pod nazivom "Večernje ljubavi" prisustvovalo je i više stotina vernika SPC. Nakon službe, vernicima su deljena crvena vaskršnja jaja, a patrijarh Porfirije se susreo sa borcima iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: