Brnabić: Krajnji cilj je proterivanja Srba VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila za TV Prva da je cilj Srbije da se sačuva mir i obezbedi stabilnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

09:18

Brnabić: Krajnji cilj je proterivanja Srba VIDEO
Screenshot/TV Prva

To nam je, u suštini, glavni i najteži zadatak za danas u Briselu.

"Zaista mislim da se danas u Briselu razgovara o miru i da teme koje su na dnevnom redu, poput tablica i ličnih karata, a čija suština je da Kurti stalno provocira i provocira, da sprečimo što je bilo u pripremi 31. jula - fizički napad i proterivanje Srba", rekla je ona.

Upitana da li je Kfor garant za bezbednost Srba, ona kaže da sigurno jeste, ali da Srbija ne želi tako da bude.

Današnji sastanci u Briselu su jako teški i ja sam u mislima stalno sa predsednikom Srbije, istakla je premijerka i podvukla da je krajnji cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija proterivanje svih Srba.

“Srbija u Brisel ide sa jasnom agendum, a to je da se sačuva mir i stabilnost, da ostane na poziciji međunarodnog prava i principa međunarodnog prava, vojne neutralnosti, kao što je to predsednik Srbije jasno juče rekao u sedištu NATO”, rekla je Brnabić.

Upitana kakav odgovor od Brisea da očekujemo, ona kaže da ne zna.

“Ne znam, ako pričamo o NATO-u, Srbi na KiM, posebno na severu, žele prisustvo Kfora. Sada su se tu dosta promenile stvari, od bombardovanja SRJ i Kumanovskog sporazuma kada su Albanci želeli NATO, oni sada to ne žele, ali Srbi žele jer oni vide da Kfor obezbeđuje njih”, kaže premijerka Srbije.

S druge strane, dodaje, to dovoljno govori o namerama albanskih političara. “I u tom smislu je dobro da nam je NATO saveznik”, smatra ona.

Ako Vladu bude vodio Vučević...

Govoreći o budućoj vladi i premijeru, ona je rakla da će vlada biti u sigurnim rukama ako premijer bude Miloš Vučević i ocenila da je on izuzetno sposoban čovek što je pokazao kao gradonačelnik Novog Sada.

"Miloš je fantanstičan čovek, izuzetno sposoban što je pokazao i način na koji je vodio Novi Sad koji je proslavio Srbiju kao omladnska prestonica i evropska prestonica kulture. To je uradio on sa svojim timom uz podršku vlade", rekla je Brnabić na pitanja da prokomentarište to šte se njeno i Vučevićevo ime pominju kao imena budućih mandatara.

Premijerka je podsetila da je Vučević čovek koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem doveo mnogo stranih investitora i otovorio nova radna mesta u glavnom gradu Vojvodine. Mnogo je uradio za Novi Sad i Novi Sad je sada grad primer kako treba voditi omladinsku politiku, rekla je Brnabić za TV Prva.

"Vlada će u tom slučaju biti u sigurnim rukama i ako to bude on daću sve od sebe da mu pomognem i prenesem sva isksutva i tamo gde sam grešila kako ne bi ponovio iste greške", rekla je premijierka i naglasila da se ponosi time što je član SNS jer u SNS nema neprijatejstva i antagonizma.

Naglasila je da su u SNS svi tu da pomognu građanima a ne da se bore za funkcije.

Na pitaje da li je razmišljala koji bi ministri trebalo da ostanu u vladi, ako ostane na premijerskoj poziciji, kaže da su o tome razgovarali sa predsednikom Vučićem i ona i ministar Siniša Mali, kao i sa još nekim ljudima iz SNS Darkom Glišićem, potpredsednicima.

Kaže da ipak sve ostaje da se vidi, a da su sada najvažniji razgovori u Briselu kojima je predsednik poklonio najviše pažnje i najviše vremena.

Brnabić je naglasila da ako u dijalogu ne nude nekog ozbiljnog pomaka ka miru, ništa drugo nije važno, jer je onda, kako dodaje, u pitanje doveden, ne samo opstanak Srba na KiM već i prisustva Srbije, kao i njen dalji razvoj.

Potrebni su nam stablnost i mir, naglasila je ona i podsetila da svi gledaju u budućnost i da je predsednik pred put u Brisel preneo važnu vest - da je u Srbiji rođena 521 beba više nego prošle godine.

"Mali ohrabrujući pomak, to je 1.8 dsto više dece", rekla je ona i dodala da joj je zanimljivo da kaže koliko se Srbija menja i koliko građani imaju više povrenja da će biti bolje. Stopa ukupnog fertiliteta je 2019. godine, nakon 15 godina prvi put presla koeficijent od 1.5 a za prostu reproduciju je potrebno da on bude 2.1, podsetila je ona. Prvi put smo išli iznad 1.5, sada imamo nesto više rodjenih nego prosle godne i nadam se da ce se taj trend nastaviti, i to je ono za šta se mi borimo i za šta se predsednik bori u Briselu, rekla je ona i dodala da je to ono zbog čega moramo da sačuvamo mir i stablnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: