"Nisam opasnost"

Liderka italijanske krajnje desnice Đorđa Meloni (45) insistira da neće predstavljati opasnost za demokratiju ako postane premijerka.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA
EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Meloni vodi u istraživanjima javnog mnjenja uoči parlamentarnih izbora 25. septembra

Tvrdi tvrdi da je italijanska politička desnica nedvosmisleno osudila nasleđe fašizma, preneo je AP. Ona je odbacila kao besmislicu zabrinutost da bi, ako njena partija "Braća Italije" dođe na vlast, postojao rizik od antidemokratskog odstupanja ili autoritarnog zaokreta ili da bi zemlja mogla da izađe iz grupe evropskih nacija koje koriste evro kao zajedničku valutu.

Meloni je to izjavila u obraćanju biračcima snimljenom na engleskom, francuskom i španskom, koju je danas distribuirao njen izborni štab.

Ona je godinama kritikovala birokratiju Evropske unije koja, kako je isticala, narušava nacionalni suverenitet.

Meloni je ocenila da je apsurdno da će vlada desnog centra sa saveznicima u kampanji, liderom Lige Mateom Salvinijem i bivšim premijerom Silvijom Berluskonijem, ugroziti sprovođenje reformi potrebnih za dobijanje svih 200 milijardi evra namenjenih Italiji u fondovima EU za oporavak od pandemije.

"Danima sam u međunarodnoj štampi čitala tekstove o predstojećim izborima koji će Italiji dati novu vladu, u kojima sam opisana kao opasnost za demokratiju, italijansku, evropsku i međunarodnu stabilnost", kazala je Meloni sedeći za stolom i čitajući obrahanje strogim tonom.

Ona je kao glupost odbacija medijske napise u kojima se pobeda "Braće Italije" opisuje kao katastrofa, koja vodi autoritarnom zaokretu i izlasku Italije iz zone evra.

"Ništa od toga nije istina", istakla je Meloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu