Velika obmana Kremlja?

Rusija tvrdi da ima najveći nuklearni arsenal na svetu i ne boji se da ga iskoristi. Međutim, Moskvi više niko veruje.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

09:28

Velika obmana Kremlja?
Shutterstock/gerasimov_foto_174

Tvrdnja da Rusija ima najveći nuklearni arsenal ponavlja se već godinama, a najviši ruski zvaničnici od početka rata u Ukrajini više puta su direktno ili indirektno zapretili Zapadu tim oružjem.

Ali, kako piše Jutarnji list, Moskva je proteklih meseci iznela toliko neistina zaredom da je dugoročni kredibilitet vladajućih u Rusiji trajno narušen.

S druge strane, zapadne države sve više testiraju i ruske crvene linije slanjem sve naprednije i sofisticiranije vojne opreme u Ukrajinu, za koju je Moskva u prvim danima rata tvrdila da bi njena isporuka bila protumačena kao objava rata zapadnih sila. Ali ni to se nije ostvarilo.

Dakle, sada se postavlja pitanje – ima li Rusija uopšte najveći nuklearni arsenal na svetu ili se radi o samo još jednoj laži Kremlja?

Prema analizi Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), jedne od vodećih svetskih institucija koja prati trendove u nuklearnom naoružanju, Ruska Federacija u svom inventaru ima ukupno 5.977 bojevih glava raznih vrsta i veličina, ali taj broj uključuje i starije, "penzionisane” bojeve glave koje zapravo čekaju demontažu i prenamenu, iako bi se, uz dosta truda, verovatno mogle ponovno osposobiti za upotrebu.

Ruske oružane snage tako zapravo raspolažu sa zalihom od 4.477 iskoristivih bojevih glava. Većina tog oružja je u skladištima i smatra se rezervom – oko 2.889, koje se nalazi u skladištima i ne može se iskoristiti bez složenih priprema.

Samo 1.588 bojevih glava je operativno, dakle već se nalaze u interkontinentalnim balističkim projektilima u silosima, podmornicama ili na mobilnim lansirnim rampama ili u vidu bombi ili raketa pohranjenih u avionskim bazama, kojima bi se mogli naoružati ruski bombarderi ili lovački avioni.

Tu se primarno radi o "strateškim" bojevim glavama, dakle oružju koje je namenjeno isključivo za masovno uništenje, a ne za ograničenu taktičku primenu na terenu. Većina taktičkog oružja – oko 1.900 komada – svodi se na bombe, krstareće rakete kratkog i srednjeg dometa, torpeda i balističke projektile vazduh–zemlja. Sva ta oružja nalaze se u skladištima i deo su navedene rezerve.

Dakle, kada Kremlj tvrdi da Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu, ta je tvrdnja u startu tek delimično tačna, piše dalje Jutarnji list, dodajući da kada se broje samo operativne bojeve glave, one koje su spremne za korišćenje u kratkom roku i realno bi mogle biti iskorišćene u slučaju iznenadnog početka potpunog nuklearnog rata, Sjedinjene Države zapravo raspolažu većim arsenalom.

SAD imaju ukupno 1.744 operativne bojeve glave, dodatne 1.964 u rezervi te ukupni inventar od 5.428 bojevih glava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: