Dva kandidata, a jedno mesto: Ko će naslediti Džonsona?

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak i ministarka inostranih poslova Liz Tras, od danas se bore za glasove članova Konzervativne partije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

16:37

Dva kandidata, a jedno mesto: Ko će naslediti Džonsona?
EPA-EFE/NEIL HALL

Oni će izabrati novog lidera stranke i premijera Velike Britanije.

Sunak obećava fiskalnu opreznost, dok je Tras predložila momentalno smanjenje poreza na zarade i poreza u privredi, preneo je AP.

Sunaka i Tras su u sredu izabrali konzervativni poslanici od 11 kandidata na početku "trke", kao dva finalana kandidata, od kojih će jedan zameniti Borisa DŽonsona, koji je podneo ostavku na mesto lidera stranke 7. jula posle višemesečnih skandala.

Džonson će ostati premijer dok ne bude izabran njegov naslednik.

Oko 180.000 članova Konzervativne partije ima pravo glasa da izabere sledećeg lidera zemlje.

Ostatku od 67 miliona ljudi u Velikoj Britaniji ostaje da posmatraju kampanju sa strane, dok kandidati učestvuju u televizijskim debatama i na partijskim sastancima, a životni troškovi rastu, nabodi AP.

Nakon niza okupljanja širom zemlje tokom leta kada Sunak i Tras iznesu svoje planove, članovi stranke će glasanjem putem pošte izabrati pobednika.

Konačni rezultat i ime novog premijera biće obelodanjeno 5. septembra i ta osoba će automatski postati sledeći britanski premijer.

Pobednik neće morati da se suoči sa britanskim glasačima do 2024. godine, osim ako ne odluči da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: