Reakcije iz Srbije na odluku Hrvatske: Hitno se oglasile vlasti; "Vlada će doneti odluku..."

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2022.

09:49

Reakcije iz Srbije na odluku Hrvatske: Hitno se oglasile vlasti;
EPA/Marko Djokovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas to što su zabranili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

"Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu gde je najmanje 20 hiljada dece pobijeno i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu", rekla je Brnabićeva.

Predsednik Vučić će sutra imati izjavu nakon konsultacija oko mandatara.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oglasio se posle skandalozne odluke Hrvatske da zabrani privatnu posetu Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, izjavio je Vulin.

"Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

"Ovo je zastrašujuća odluka jedne države"

Šef diplomatije Nikola Selaković obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije.

Selaković je pokazao notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o zabrani "moguće posete" Vučića Jasenovcu.

Hrvatska je tražila službenu komunikaciju o nameri Vučićeve privatne posete.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da "Vučić ne može privatno da poseti Jasenovac".

Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije.

Srbija ističe da se radi o arbitrarnoj odluci i grubom kršenju slobode kretanja.

"Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su za vreme Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba", navodi se u noti Srbije.

Vučić je zainteresovan i za službenu posetu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine, poručeno je Hrvatskoj.

Preko 700 nosilaca hrvatskih diplomatskih pasoša u Srbiju je ušlo bez prethodnih najava, navodi se, a to uključuje i visoke zvaničnike poput ministara poput Radovana Fuksa, izaslanika predsednika Hrvatske Milana Bošnjaka...

Srbija zadržava pravo da srazmerno odgovori Hrvatskoj zbog zabrane Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

"Ovo je zastrašujuća odluka jedne države. Nečuveno je da se ovo desi posle Drugog svetskog rata. Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama i one će se zasnivati se na međunarodnom pravu", kazao je Selaković.

Ističe da je njemu neverovatno da neko u polaganju cveća na najveće srpsko stratište vidi kao "nameru da se izazove haos".

"Tamo su ubedljivo najviše stradali Srbi. Predsednica Vlade Ana Brnabić je u svom obraćanju javnosti rekla da je ovo ravno odluci da neko zabrani predsedniku Izraela da poseti Aušvic. Apsolutno sam saglasan sa tom njenom izjavom", kazao je Selaković.

Gojković najoštrije osudila

Potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković oglasila se povodom zabrane posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu:

"Najoštrije osuđujem odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu može smatrati 'izazivanjem haosa'. Izražavam najdublju osudu i nevericu pred činjenicom da se i tiho polaganje cveta na mesto strašnog stradanja čoveku, koji je i sam potomak žrtava ustaških zlodela, ne dopušta i zloupotrebljava na najbezobzirniji način.

Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama.
Oni koji su posegli za ovakvim duboko antievropskim i anticivilizacijskim sredstvima da bi zloupotrebili žrtve genocida sprovođenog u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nad srpskim narodom, jednog od najmasovnijih i najužasnijih događaja savremene istorije, ne predstavlja samo zabranu jednom čoveku da se pokloni senima predaka koji su mučki i sistematski ubijani, već svedoči o dubljim motivima i otvara pitanje odnosa aktuelnih hrvatskih vlasti prema ustaškim nedelima i srpskom narodu danas.

Ovakav postupak zabrane negovanja sećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova istorije. To nikada i nikome ne može i ne sme biti dozvoljeno, kako u ime nevinih žrtava, tako i zarad budućnosti u kojoj će takvo bestijalno nasilje biti nedopustivo i nezamislivo.
Zato naglašavam da se ne sme dozvoliti bilo kakvo zamagljivanje i relativizacija ovog događaja, niti manipulisanje činjenicama. Posebno zbog zastrašujuće prirode i veličine zločina počinjenog nad nevinima u Jasenovcu, koji je jedini imao i logor za decu, neverovatno je da bilo ko u jednoj zemlji Evropske unije može da zabrani i uskrati poklanjanje senima stotina hiljada duša koje su pogubljene na tom stratištu čovečnosti.

Čitavom svetu je dobro poznato da onaj koji odbija da se seća priziva ponavljanje zla sa kojim nas je često suočavala istorija. Ovakvi oblici nasilja nad pravom na negovanje sećanja predstavljaju napad na univerzalno dobro čovečanstva i zato su apsolutno neprihvatljivi.
Pozivamo međunarodnu zajednicu, organizacije i sve ljude kojima je sećanje na žrtve sveto, da osude ovo anticivilizacijsko postupanje.
Ovakav postupak koji je jednako za osudu i žaljenje neće uspeti da poljulja našu odlučnost da se sećamo naših žrtava i da posvećeno gajimo pijetet za stradalima", stoji u saopštenju.

Momirović o odluci Hrvatske

"Danas ceo svet mora da zna da se u Evropi, kolevci moderne civilizacije, građenoj na pomirenju i pobedi nad nacizmom, dogodio zlokobni presedan koji odiše duhom zlih vremena. Zabraniti posetu Jasenovcu predsedniku Srbije čiji su preci među stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma stradalih u jezivom zločinu genocida za koji je odgovoran ustaški režim, samo je dokaz da se neke stvari nisu mnogo promenile od 1941. godine", izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću logoru Jasenovac.

"Da li su to evropske vrednosti za koje se svi mi zalažemo? Da li mi to danas živimo u Evropi u kojoj su Srbi, Jevreji i Romi na Balkanu građani drugog reda koji moraju da ćute o svojim stradanjima i žrtvama? Cela Srbija je uz predsednika Aleksandra Vučića, jer mi nikada nećemo zaboraviti Jasenovac. Nemamo na to pravo kako zbog žrtava, tako i zbog naše dece i njihove dece. Dobro je poznato da za predsednika Vučića Jasenovac nije samo memorijalni kompleks, već i grobno mesto njegovog dede Anđelka koji je stradao negde na putu između Jadovna i Jasenovca. Uprkos tome, nikada od njega nismo čuli reči mržnje, već samo reči pomirenja među narodima u regionu. Potez hrvatskih vlasti jasno pokazuje da oni žele da zaborav prekrije jasenovački zločin i kvislinšku NDH", rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović podvukao je da u pola dana, u pola noći, kapije Jasenovca moraju da budu otvorene za svakog pripadnika srpskog naroda, bio on predsednik Srbije ili đak, te da ključ od te kapije ne sme biti u Zagrebu, već on mora biti kod svih onih ljudi koji gaje poštovanje prema nevinim žrtvama i duboki otklon od nacizma i ustaštva. Momirović dodaje da je danas Srbija zemlja evropskih vrednosti koja veruje u pomirenje i dobre komšijske odnose, koja ceni i poštuje - koja oprašta, ali ne zaboravlja. Svaki Srbin ima pravo da poseti grobove jasenovačkih mučenika i pokloni im se. Bez uzajamnog poštovanja i mira u duši, nema ni budućnosti za naš region.

Ministarka Joksimović: Odluka Zazreba šalje veoma zabrinjavajuće poruke

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da odluka zvaničnog Zagreba da zabrani privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića spomen obeležju u Jasenovcu šalje veoma zabrinjavajuće poruke u više ravni - od remećenja prava slobode kretanja, dobrosusedskih odnosa, posebno u kontekstu evrointegracionog procesa, kao i regionalne saradnje, pomirenja i uopšte unapređene međusobne komunikacije.

Joksimović je ukazala da se ta odluka ne može pravdati nikakvim protokolarnim formalizmima niti diplomatskim procedurama, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

"Zaista očekujem da organi Republike Hrvatske, članice EU, u najskorijem roku omoguće predsedniku Srbije da poseti Jasenovac i iskaže pijetet žrtvama na tom strašnom mestu mučnog stradanja Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata”, istakla je Joksimović.

"Hrvatska nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića"

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je d anas da odluka hrvatske Vlade da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani dolazak u Jasenovac govori da ta vlast u potpunosti nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića.

Popović je ocenio da to što je Zagreb bez trunke stida nazvao provokacijom posetu jednog srpskog predsednika najvećem stratištu srpskog naroda govori da u toj vlasti u Zagrebu nema ni trunke pokajanja za stravični genocid koji su počinili nad našim narodom, saopštila je Srpska narodna partija.

"Ako Hrvatska danas zabranjuje predsedniku Srbije da oda počast nevinim žrtvama njihovih istorijskih uzora iz Drugog svetskog rata, sutra mogu da zabrane svakom Srbinu kome su stradali najbliži da dođe u Jasenovac i oda im poštu", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da Srbija čvrsto i snažno reaguje na takav sraman čin hrvatske vlasti i pokaže da nikada neće prihvatiti da je Srbima zabranjeno da dođu u najstradalnije mesto našega naroda.

"Mi moramo istrajati na našem pravu da genocid nad našim narodom nikada ne zaboravimo i da koristimo svaku priliku da svetu objasnimo da smo stradalni narod i žrtva u borbi za slobodu", naglasio je Popović.

Dodao je da o postupku Zagreba treba obavestiti Brisel, sa pitanjem da li je za njih prihvatljivo da jedna članica EU, kroz mržnju prema Srbima i zabranama poseta najstrašnijim koncentracionim logorima u Evropi promoviše najužasniju idelogiju, za koju smo mislili da je konačno pobeđena 1945. godine.

"Zabrana Vučiću da poseti Jasenovac predstavlja kršenje osnovnih principa EU "

"Odluka Vlade Republike Hrvatske da zabrani predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i da položi cveće na humke svirepo ubijenih nevinih Srba, Jevreja, Roma i drugih žrtava, predstavlja kršenje osnovnih principa na kojima počiva Evropska unija", izjavila je danas Ministarka pravde Maja Popović.

"Antifašizam i zaštita ljudskih prava utkani su u temelje evropskih vrednosti. Nedopustivo je da članica Evropske unije zabrani predsedniku susedne države da oda poštu nevinim žrtvama jednog fašističkog režima".

"Zbog takve odluke Vlade Republike Hrvatske, s pravom se može postaviti pitanje da li se zvanična politika te države zasniva na poštovanju savremenih vrednosti, kao što su zaštita ljudskih prava i antifašizam, ili na težnji da se nastave tradicije Nezavisne Države Hrvatske, koja je u svoje vreme predstavljala jednu od najsvirepijih nacističkih tvorevina", izjavila je danas Ministarka pravde Maja Popović povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću logoru Jasenovac. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: