NATO menja "plan": Sad je sve jasno

NATO će u svojoj novoj strateškoj koncepciji proglasiti Rusiju za glavnu pretnju po Alijansu, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2022.

12:16

NATO menja
EPA-EFE/VALDA KALNINA

"Da, videćete da će se Rusija pojaviti u strateškoj koncepciji kao glavna pretnja po Alijansu“, izjavila je Smitova, istakavši da je još pre početka ruske vojne operacije NATO bio u prelaznom stanju, te da je jačao odbranu.

Pored toga, u svojoj novoj doktrini NATO će uzeti u obzir izjave predsednika Rusije i predsednika Kine o tome da prijateljstvo dve zemlje "nema granice“, izjavila je diplomata.

"Smatram da je Alijansa rešena da pokuša da na neki način prikaže taj strateški spoj u strateškoj koncepciji“, istakla je Smitova. Samit NATO-a na kome bi mogla da bude usvojena nova koncepcija održaće se od 28. do 30. juna u Madridu.

Pored Rusije i Kine, razgovaraće se i o Finskoj i Švedskoj koje planiraju da uđu u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: