Smrt Bin Zajeda – šansa za izglade narušene odnose

Pokušaj američke administracije da izglade narušene odnose sa svojim partnerom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

09:34

Smrt Bin Zajeda – šansa za izglade narušene odnose
Tanjug/ Christian Hartmann, Pool via AP

Visoka američka delegacija predvođena potpredsednicom Kamalom Haris odletela je danas u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi odala poštu pokojnom vladaru šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu i sastala se sa novim liderom, šeikom Mohamedom bin Zajedom.

Ova poseta je snažna demonstracija američke podrške u trenutku kada administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena nastoji da poboljša narušene odnose sa svojim partnerom, prenosi AP.

U delegaciji su, između ostalih, državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin, direktor CIA Vilijam Berns i izaslanik za klimu Džon Keri i smatra se da je ovo najveća javna poseta naftom bogatoj prestonici Abu Dabiju zvaničnika Bajdenove administracije.

Ujedinjeni Arapski Emirati imenovali su odlučnog prestolonaslednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda el Nahjana za svog novog predsednika nakon smrti njegovog polubrata šeika Kalifa bin Zajeda el Nahjana prošlog petka.

Šeik Muhamed je bio defakto vladar zemlje i oblikovao spoljnu politiku zemlje otkako je šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan doživeo moždani udar pre skoro deset godina.

Podvlačeći uticaj Abu Dabija u zapadnim i arapskim prestonicama, mnogi predsednici i premijeri uputili su se u ovu bogatu pustinjsku državu tokom vikenda da odaju poštu šeiku Kalifi, pohvale šeika Muhameda i učvrste veze.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson bili su prvi evropski lideri koji su se uputili u prestonicu UAE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: