Poruka Kine EU i Japanu: Mešate se

Zajedničko saopštenje EU i Japana u kom se pominje teritorijalni spor između Kine i Japana je pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Kine, saopšteno je iz Pekinga.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

14:30

Poruka Kine EU i Japanu: Mešate se
Alan/Depositphotos

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je izjavio da su Japan i Evropska unija na konferenciji za medije u Tokiju spekulisali o pitanjima u vezi sa Kinom, "blateći i diskreditujući Kinu, mešajući se u njene unutrašnje stvari i provocirajući regionalni sukob".

U saopštenju, izdatom nakon sastanka EU i Japana u Tokiju, izražena je zabrinutost zbog situacije u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru poznatim kao ostrva Senkaku, koja su na teritoriji Japana, prenosi Rojters.

Kina insistira na tome da joj ova ostrva pripadaju i naziva ih Điaoju.

Na sastanku EU i Japana učestvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida, navodi Rojters.

Oba evropska lidera su upozorila na bliske odnose Kine sa Rusijom i „osudila jednostrane poteze da se promeni status kvo u bilo kom regionu sveta“, prenosi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: