"Pokušavaju da naruše nezavisnost Crne Gore" FOTO

Podgorica -- Policijac Petar Lazović, koji Europol tereti da je član kavačkog klana kolateralna je šteta, smatra bivši glavni specijalni tužilac CG Milivoje Katnić.

Izvor: B92, Vijesti
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Katnić je optužio Demokratski front (DF) i Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da "pokušavaju da sudsku granu vlasti prikažu kao nesposobnu i korumpiranu".

"Cilj je da se Tužilaštvo prikaže kao nesposobno, korumpirano i da se u tom pravcu država izmeni i postavi 'protektor' koji će te stvari promeniti. Stvorena je agenda da smo Tužilaštvo i ja prikrili i 'zaključali' određene dokaze i sačekali da za šest meseci propadnu", dodao je Katnić.

Katnić smatra da se premijer Crne Gore Dritan Abazović pridružio ovim aktivnostima i komnetarima "doveo u opasnost njegov i život njegove porodice".

Istakao je da je Europol prvo podatke dostavio policiji, napominjući da Europol nema pravo da određuje da li je neko član neke kriminalne organizacije.

"To procenjuju policija i tužilaštvo, a samo sud može da donosi odluku da li je neko počinio krivično delo ili ne", zaključio je Katnić.

Podsetimo, portal Libertas objavio je fotografije Marka Miljkovića, Veljka Belivuka, vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u čijem je društvu i policajac Crne Gore Petar Lazović. Fotografija je bila poslata putem skaj aplikacije.

Europol je otvaranjem pomenute aplikacije došao i do prepiske u kojoj je učestvovao Lazović, a koja je napravljena kada su Miljković i Belivuk dolazili u Crnu Goru u posetu Zviceru.

Prema prepisci, Lazović je pružio policijsku zaštitu i nesmetano kretanje u Crnoj Gori Miljkoviću i Belivuku, iako su već bili osumljičeni da su pripadnici kriminalnog klana.

Europol je, u dokumentu koji su dali crnogorskom tužilaštvu i policiji u julu prošle godine, označio policajce Petra Lazovića (32) i Ljuba Milovića (32) da su, navodno, članovi kriminalnog klana Kavač.

"Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije", ključni su zaključci Europola.

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je bio visoki funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, a često je spominjan kao siva eminencija crnogorskih snaga bezbednosti i čovek koji je direktno na vezi sa kavačkim klanom, naročito vođom Radojem Zvicerom.

"Bio na tajnom zadatku"

Bivši glavni specijalni tužilac CG Milivoje Katnić odmah po objavljivanju fotografije pokušao je da opravda prisustvo Lazovića u društvu Zvicera.

Petar Lazović bio je na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmjenjivao informacije i oružje, rekao je on.

"Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela”, rekao je Katnić.

I otac Petra Lazovića, Zoran, pre deceniju navodno kao tajni agent službeno bio na svadbi navodnog narkobosa iz Rožaja.

Partnerske službe pre dva meseca obavestile Vladu Zdravka Krivokapića da trojica crnogorskih policajaca, među kojima nije Ljubo Milović, na računima imaju po više od 50 miliona evra, tvrdi bivši državni sekretar Andrej Milović.

Abazović tvrdi da je Petar Lazović u Crnoj Gori

Crnogorski premijer Dritan Abazović demantovao je danas pisanje dela podgoričkih medija da policijski službenik Petar Lazović, koji je u dokumentu Europola označen kao član kavačkog kriminalnog klana, nije u Crnoj Gori.

"Petar Lazović je u Crnoj Gori i to je za sada najvažnije, kazao je premijer Dritan Abazović, odgovarajući na pitanje Vijesti.

"Predmet u SDT-u je u toku, predat je tužiocu na obradu i mislim da ćemo brzo imati rezultate kada je u pitanju konkretni slučaj. Službenici koji rade protivzakonito biće udaljeni iz službi i to će se raditi u kontinuitetu", rekao je Abazović novinarima u Skupštini.

Glavni specijalni tužilac naložio je ponovo formiranje predmeta povodom ovog dokumenta Europola, a Abazović, ministar policije Filip Adžić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Savo Kentera trebalo je da budu danas saslušani u Odboru za bezbednost i odbranu.

Dokument Europola nadležnima u Crnoj Gori je dostavljen jula prošle godine, a tužilac Saša Čađenović je ocenio da u njemu nema niček spornog.

Sedica Odbora nije održana zbog nedolaska poslanika DPS-a.

Inače, Abazovićeva vlada je krajem aprila izabrana u parlamentu, uz podršku DPS-a Mila Ðukanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu