Rusija: Kina može da vidi pretnje koje dolaze sa Zapada

Kina može da vidi pretnje koje dolaze sa Zapada, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u programu "Solovjov uživo".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

11:20

Rusija: Kina može da vidi pretnje koje dolaze sa Zapada
Ilustracija: Depositphotos/Alan

"Kina shvata vrlo dobro šta se dešava. Peking razume pretnje koje dolaze kineskom narodu od alijansi", ocenila je ona, dodavši da ujedinjenje Kine i Tajvana nije u interesu SAD, preneo je TAS S.

Zaharova je podsetila na situaciju od pre nekoliko godina.

"Pre samo nekoliko godina, Kina je bila blizu toga (ujedinjenja), razgovori su se održavali na najvišem nivou, strane su slavile nacionalne praznike zajedno, sve je bilo usmereno na zajednički smer. Međutim, prekomorskim ''prijateljima'' se to nije dopalo", kazala je ona.

Prema Zaharovoj, Vašington namerno naoružava Tajvan sa ciljem da SAD dobiju "poluge kojim bi mogle da prave konstantne probleme u regionu."

Portparolka je rekla da SAD teži da ojača svoju poziciju Azijsko-pacifičkom regionu, stvarajući tenzije oko Australije, davajući joj podmornice na nuklearni pogon i stvarajući trilateralni savez (AUKUS).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: