Bajden: Naše snage nisu i neće učestvovati u sukobu Rusije i Ukrajine VIDEO

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo se obratio javnosti povodom situacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2022.

18:17

Bajden: Naše snage nisu i neće učestvovati u sukobu Rusije i Ukrajine VIDEO
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

"Putin je ovo planirao mesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD i saveznika. Nedeljama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvideli", rekao je Bajden.

"Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskoj teritoriji. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli da padaju po Ukrajini", rekao je Bajden.

"Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posledice. Danas najavljujem teške sankcije, posledice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne rade to same, nego u saradnji sa EU i mnogim partnerima širom sveta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničićemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i evrima", rekao je.

"Ruska berza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog finansijskih sistema. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB", rekao je Bajden.

"Udarili smo na njihovu industriju visoke tehnologije i onemogućićemo im modernizaciju vojske. Preduzimamo i korake da odbranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra se odvija samit NATO-a, na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti dalje korake. Samo ove godine poslali smo vojne opreme u vrednosti od 650 miliona dolara", rekao je.

"Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice", rekao je Bajden. "NATO je jutros aktivirao svoj plan odbrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u strojeve za hitne reakcije", rekao je Biden.

"Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo da odgovorimo na njih", rekao je.

"Sinoć sam razgovarao sa Zelenskim i rekao mu da je SAD uz njega i da će mu dati svaku potrebnu podršku. Ukrajina je nezavisna poslednjih 30 godina i pokazali su da neće tolerisati nikoga ko pokušava da im otme zemlju. Ovo je opasan trenutak za celu Evropu. Sad je sasvim jasno šta zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cenu, promenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga", rekao je Bajden.

"Putinova agresija skupo će koštati Rusiju, budite sigurni u to. Kad se istorija bude pisala, ostaće zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak sveta jačim. Putin neće ugasiti demokratiju i slobodu. Sloboda će pobediti", zaključio je Bajden.

Pitanja novinara

"Ovo je već sad veliki konflikt. Nemam plan da razgovaram sa Putinom", rekao je Bajden.

Ko i kako će zaustaviti Putina? Preti li nuklearnim udarom?

"Ne znam čime preti, znam šta je uradio. Niko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju šta im je Putin uradio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija", rekao je Bajden.

Želi li Putin da ide i dalje od Ukrajine?

"Da", rekao je Bajden.

Jeste li potcenili Putina?

"Nisam ga potcenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste šta je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak sveta", rekao je Bajden.

"Sankcije koje smo uveli su jače od blokade SWIFT sistema. Uz nas je dve trećine sveta. To su jake sankcije", rekao je Bajden. Tražite li pomoć Kine da vam pomogne da izolujete Rusiju?

"Zasad nemam komentara o tome", rekao je Biden.

Šta ako Putin krene na neku zemlju NATO-a?

"Ako krene na neku zemlju NATO-a, i te kako ćemo se uključiti", rekao je Bajden. Američki predsednik Džozef Bajden danas je na virtuelnom sastanku razgovarao sa ostalim liderima Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7), nakon što je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokrenuo "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

Iz Bele kuće je navedeno da su lideri razgovarali o zajedničkom odgovoru na, kako se tvrdi, neisprovociran i neopravdan napad na Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: