Gucati i Haradinaj traže ukidanje pritvora

Hag -- Predsednik i potpredsednik OVK-a Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji brane u Hagu, zatražili su od suda da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL
EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL

Dok Haradinajevi branioci traže da se ukine pritvor sa ili bez postavljenih posebnih uslova, branioci Haradinaja nude i jemstvo.

Tužilaštvo sa druge strane i dalje smatra da oni moraju da budu u pritvoru jer postoji opasnost da će pobeći ili se skrivati, da će i dalje ometati postupke i zastrašivati svedoke.

U svom podnesku kojim traži produžneje pritvora, tužilaštvo podseća da su oni šefovi organizacije koja ima preko 10.000 članova, koji mogu da im pomognu u pokušaju bekstva. S obzirom da je ovo sudjenje pri kraju i da će će im uskoro biti izrečena presuda, kojom bi mogli biti osudjeni, to im prema stavu tužilaštva daje veći podsticaj za bekstvo, zbog čega je važno da ostanu u pritvoru.

Završnica suđenja u postupku protiv Gucatija i Haradinaja zakazana je od 14. do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe. To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku sudjenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarđuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka. Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL
EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu