Dačić o referendumu: "Ovo je u interesu građana, njih će zanimati ko će ih tužiti i ko će im suditi" VIDEO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić govorio je za TV Prva o referendumu koji se održava sutra, 16. januara.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Istakao je da je ovo prvi referendum po novim pravilima.

"Sutrašnji referendum je prvi referendum po novim pravilima. Još 2006. se promenila odluka da nema cenzusa, nema to veze sa ovom vlašću. To je i put koji savetuje Venecijanska komisija. Na taj način se održavaju i referendumi u drugim državama. Ovo je obavezujući referendum, mora da se organizuje jer ne možete da promenite Ustav bez toga", rekao je on.

Iako ljudi nisu mnogo zainteresovani, Dačić je istakao da moraju da znaju da se ova promena odnosi samo na deo o pravosuđu.

"Ovo je prva vlast koja se samostalno odriče privilegije da bira sudija i tužioce", posebno je naglasio Dačić.

"Godinama su bile primedbe na račun pravosuđa ovde, ovo je korak ka reformama. Ovo je u interesu građana, njih će zanimati ko će ih tužiti i ko će im suditi", rekao je on.

Rekao je da tu nema nekih posebnih opcija, ili će birati parlament, ili će birati nezavisne institucije, ili će birati narod na izborima.

"Ja ću glasati "za", ali neću biti tužan i ako ne prođe, jer će onda parlament nastaviti da bira", zaključio je on i dodao da je referendum "neka vrsta zagrevanja za izbore".

Predsednik Skupštine Srbije dotakao se i drugih tema kao što su izbori, ali i situacija sa Novakom Đokovićem u Australiji.

Opširnije u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 100 idi na stranu