Četvrtak, 23.12.2021.

14:22

I zvanično: Omikron registrovan u Srbiji

Novi soj koronavirusa, omikron, stigao je i u Srbiju, potvrdila je doktorka Tanja Jovanović za medije.

Izvor: B92

I zvanično: Omikron registrovan u Srbiji
Ilustracija, foto: EPA/Marko Djokovic

Pre nego što je registrovan u Srbiji, omikron je u našem okruženju registrovan u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji, javljaju mediji.

Omikron soj potvrđen je kod osobe koja je doputovala iz Bocvane, a koja je ušla sa negativnim PCR testom u Srbiju.

Na kontrolnim testovima potvrđeno je da je ta osoba pozitivna na omikron soj koronavirusa.

Podsećanja radi, omikron soj koronavirusa registrovan je prvobitno u Južnoj Africi, a do sada je registrovan u više od 40 zemalja širom sveta.

Pojava novog soja uticala je na neke zemlje, te su usled pojave nove varijante odlučile da uvedu strože mere kako bi sprečile dalje širenje virusa.

Inače, britansko istraživanje pokazalo je da bi soj koronavirusa omikron mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća od ranijih sojeva virusa koji izaziva bolest kovid 19. U studiji Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kembridž došlo se do zaključka da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima, što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti, prenose mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: