"Zaključci parlamenta RS od 10. decembra nisu napad na ustavni poredak BiH"

U okviru istrage zbog napada na ustavni poredak BIH u Tužilaštvu BiH je u svojstvu svedoka saslušan predsednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.12.2021.

12:24

Shutterstock/Smith

"Rekao sam da moja stranka nije učestvovala u glasanju o vraćanju nadležnosti. Mi smo stava da moramo razgovarati, da se vidi koje su nadležnosti prenete na neustavan način i kojom procedurom se mogu vratiti na RS", kazao je Selak novinarima posle davanja iskaza u Tužilaštvu.

On je ocenio da zaključci parlamenta RS od 10. decembra nisu napad na ustavni poredak BiH.

Selak je još kazao da mu je Tužilaštvo predočilo da su u ovom predmetu osumnjičeni predsednici političkih stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koji su predlagači spornih zaključaka o povlačenju nadležnosti na entitetski nivo.

Predsednici vladajućih stranaka u Republici srpskoj su Milorad Dodik -Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Nedeljko Čubrilović - DEMOS. Petar đokić - Socijalistička partija (SP), Nenad Stevandić - Ujedinjena Srpska (US), Darko Banjac - Narodna partije Srpske (NPS) i Dragan Čavić - Narodni demokratski pokret (NDP).

Među osumnjičenima su i šefovi klubova stranaka u Narodnoj skupštini RS-a, koje su glasale za zaključke, kao i predsednica RS Željka Cvijanović.

U svojstvu svedoka narednih dana biće saslušani i predsednici ostalih opozicionih stranaka u RS, koje nisu glasale za sporne zaključke, već su napustili skupštinsko zasedanje, navodeći da takvi potezi mogu dovesti Republiku Srpsku u opasnost i potpunu međunarodnu izolaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: