Odbijeno

Države Severne Evrope i Baltika saopštile su da evropske države ni pod kojim uslovima ne mogu prihvatiti predlog Rusije o garancijama bezbednosti u Evropi.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Victor Maschek
Ilustracija: Shutterstock/Victor Maschek

To je danas saopštila pres-služba ministarstva odbrane Estonije.

Na sastanku ministara odbrane država Severne Evrope i Baltika učestvovali su šefovi odbrane Finske, Estonije, Švedske, Danske, Norveške, Letonije, Litvanije i Islanda, prenosi "Sputnjik".

"Ministri odbrane država Severne Evrope i Baltika održali su sastanak posredstvom video linka i složili se da Rusija predstavlja najveću vojnu pretnju za Evropu. Ministri su jednoglasni da zapadne države ni pod kojim uslovima ne mogu prihvatiti zahteve Rusije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ministar Finske Kale Lanet će u ponedeljak i utorak imati sastanke sa kolegama iz Poljske, Letonije, Litvanije i Holandije sa kojima će razgovarati o trenutnoj situaciji.

U međuvremenu, zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe EU Piter Stano saopštio je da Brisel predlaže Moskvi da o evropskoj bezbednosti razgovaraju u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.

On je podsetio na stav EU: svaka država ima pravo da slobodno bira svoju spoljnu politiku, politiku bezbednosti i savez. "Rusija to treba da shvati i poštuje", zaključio je predstavnik EU za Sputnjik.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu