"Još je dug put pred nama"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će se razgovori Brisela sa Varšavom nastaviti kroz dijalog, ali i konkretne akcije.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

18:18

EPA-EFE/VALDA KALNINA

”Fundamentalni stub vladavine prava je nezavisnost pravosudja, a to je suština rasprave o Poljskoj. Još je dug put pred nama.

On će biti kombinacija dijaloga, zakonske odgovornosti i konkretnih akcija kako bi se ponovo uspostavila nezavisnost pravosuđa", poručila je Lajen.

Predsednica Evropske komisije je nakon rasprave o vladavini prava u Poljskoj, koju su neke od država čalnica pokrenule na samitu EU, ocenila da je "vladavina prava u srcu naše EU".

"Vladavina prava osigurava međusobno poverenje, daje pravnu sigurnost širom EU i pruža jednakost kako među zemljama članicama tako i među građanima EU", naglasila je Lajen.

On je podsetila Varšavu na presudu Evropskog suda pravde kojom se traži ukidanje disciplinskog režima za sudije u Poljskoj i vraćanje na posao nezakonito smenjenih studija.

"Očekujemo da Poljska to i uradi", zaključila je Lajen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: