Vučić: "Kurti prodaje maglu. Želi priznanje Kosova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Aljbin Kurti pozivima da Srbija prizna Kosovo "prodaje maglu", sve u cilju da se prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

16:55

Vučić:
Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav

Poručio je i da Priština treba da vrati sve na stanje kakvo je bilo pre 20. septembra, i da tek posle toga može da se razgovara.

"Jer razumete šta on priča? On to priča za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Svakojake prodavce magle i šibicare sam video u životu i zato ih prepoznajem na kilometar. On kaže da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo", skrenuo je pažnju je Vučić u izjavi medijima u Budimpešti.

Na predlog EU da se u Briselu održi sastanak Vučića i Kurtija i pokuša rešiti situacija na severu KiM Vučić je rekao da mogu da organizuju šta god hoće, a da on neće prihvatiti ništa.

"Vratite se na ono što je bilo pre 20, i onda možemo da razgovaramo o svemu", istakao je. On je rekao i da je zapanjen time što postoje mediji u Srbiji koji govore da je Srbija preduzela neke mere, a Srbija nije preduzela nijednu jednostranu meru.

Podsetio je kakva se kampanja vodila protiv Srbije u vezi voza sa ikonama i manastirima koji je zaustavljen još kod Raške. Postavio je i pitanje koju je to akciju Srbija sprovela na Cetinju, šta je imala sa barikadama.

"Svima njima smeta snažna Srbija. Jer mislite da je moguće 120 tekstova imati u jednom danu u Hrvatskoj o meni, a da nijednu reč nisam rekao, ništa nismo uradili", objasnio je on.

Vode hajku i misle da budu ono što su nekada bili Budimpešta i Podgorica u rušenju nekih drugih u Srbiji, dodao je Vučić.

U tome ima tajkuna koji su poreklom iz Srbije, a koji upravljaju našim medijima i finansiraju njihove.

Vučić je rekao da nisu napadali Srbiju 2006. ili 2008, kada su nas "voleli" jer smo bili slabi, niko i ništa, ekonomija propadala i Srbija nestajala.

To su, kaže i razlozi za sve laži iz Prištine.

"Različit je odnos i zato i razgovaramo. Da mi vas priznajemo ne bi bilo razloga da sa vama razgovaramo, a to je nešto što znaju u Evropi", objasnio je on.

Na pitanje da li će biti sastanak na marginama skupa u Budimpešti, zbog aktuelne situacije, Vučić je rekao da će tokom boravka u glavnom gradu Mađarske imati bilateralne sastanke sa gotovo svima, ali i da u tim sastancima, zapravo, uvek govori samo ono što svi već znaju.

"Imaću sastanak sa Orbanom, Janšom, Babišom, verujem da ću se sastati i sa premijerom Poljske Mateušom Moravjecki. Verujem i da će predsednik Poljske, posle ne znam ni sam koliko decenija, doći do kraja godine u Srbiju, što bi bila velika stvar za našu zemlju. Mi ćemo na tim sastancima da govorimo samo ono što oni već znaju", rekao je Vučić.

Kako je rekao, on sagovornike ne upoznaje ni sa čim novim, ali je stvar u tome što oni imaju svoje interese, a interes najsnažnijih evropskih zemalja je nezavisno Kosovo, i da nateraju Srbiju da učestvuje u tome, što mi ne želimo.

"Znaju i oni sami koliki su licemeri kada govore o dvostrukoj krivici... Šta smo mi uradili? Jesmo li mi ušli u Kačanik ili Ðakovicu sa specijalcima?", upitao je Vučić.

Kako kaže, obmanama nema kraja.

"Mi smo svoje ispunili, a Priština nije najvažnije. I to ono što nije ni u kakvom aneksu sporazuma, nema nikakvog tumačenja, već je među šest suštinskih tačaka. I onda mrtvi ''ladni kažu - nećemo. Kako to može? To je švedski sto? Šta ti se svdija, to može? Može da me zove Sveti Petar, jedino rešenje je povlačenje Rosu i uopšte neću da razgovaram o tome", rekao je Vučić.

Upitan za izjave iz Albanije, predsednice skupštine te zemlje, da bi tzv. Kosovo i Albanija trebalo da se drže zajedno i kako bi "zločini Srbije postali poznati širom sveta, Vučić je rekao da su u Prištini "vrlo čudni, neodgovorni ljudi".

"Kada pričamo o zločinima, zamislite da vam je otac ili brat ubijen. Da vam otkruju da su tamo a vi nećete da dopremite njihove kosti, dok se ne smeni Veljko Odalović. Dokle to ide", konstatovao je Vučić.

Predsednik Vučić je zajedno sa Miloradom Dodikom danas posetio Crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, a zahvalnost vladici Lukijanu na dočeku podelio je i sa svojim pratiocima na profilu na Instagramu.

"Nema potrebe da objašnjavam ono što svi znaju..."

Vučić je rekao i da iz izjave predstavnika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika može videti da je jedan deo opozicije u izbornim uslovima tražilo samo izgovor da ne izađe na izbore.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Bilčika da neće biti novog dokumenta o izbornim uslovima, kao i da bi učestvovao na izborima da je on opozicija u Srbiji, čime je "potvrdio da nije bilo dogovora sa vlastima, Vučić je odgovorio da ne želi da objašnjava nešto što, kaže, svi znaju.

"Pa, njihov ideolog je rekao da im to nikad nije bio razlog za bojkot. Razlog za bojkot je bila samo njihova slabost, ne loši uslovi", rekao je Vučić.

Dodao je da deo opozicije ima televizija "koliko hoćete", ima svoje novine...

"A, sinoć imate u isto vreme devojku (poslanica SNS Nevena Ðurić) koja predstavlja 55-56 odsto građana, i nekoga ko ne predstavlja 0,5 odsto ljudi i još im soli pamet... Ali, šta da radite, postalo je uobičajeno. Narod će se izjasniti", rekao je Vučić.

"A, što se morala tiče, sumanuto mi je ispred crkve da pričam", dodao je predsednik.

Bilčik je ranije danas, komentarišući radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji, rekao da je napravljen "solidan dokument" i naglasio da je sagovornicima u Srbiji jasno stavljeno do znanja da se evroparlamentarci neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.

Bilčik je za N1 na pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji, odgovorio potvrdno.

Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, rekao je da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

"Nisam čuo da je neko iz Srbije i Republike Srpske palio kuće Milanovića"

Takođe, Vučić je izjavio danas u Budimpešti da Hrvatskoj i njenom predsedniku želi sve najbolje, i da je činjenica da će Srbija tu zemlju da pretekne po ekonomskim parametrima.
Na pitanje da prokomentariše izjavu Zorana Milanovića koji ga je nazvao "ratnim huškačem" dodajući da je "podsticao na rat i da je verovatno ponosan na tu ulogu", Vučić je rekao da nije čuo da je bilo ko iz Srbije ili iz Republike Srpske spaljivao kuće Milanovićima.

"A, znam da su sve kuće Vučiha u Čipuljićima spaljene i dobro bi bilo da Milanović to nekada poseti", rekao je Vučić.

Dodao je da Hrvatskoj i njenom predsedniku želi sve najbolje.

"Mogu da kukaju, plaču, da urlaju, vrište, da me napadaju, da ne znam šta sve rade, Srbija će da ih pretekne", poručio je Vučić. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra učestvuje na Četvrtom demografskom samitu koji se održava u Budimpešti. Takođe, imaće i odvojene susrete sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom i predsednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: