Meteorolog otkrio: Stiže već sutra ujutru. Jutarnja temperatura negde i 10 stepeni FOTO

Meteorolog Đorđe Đurić objavio na svom fejsbuk profilu da nas veoma toplo vreme očekuje još danas, a da će od sutra biti svežije i za 10 stepeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2021.

12:18

Meteorolog otkrio: Stiže već sutra ujutru. Jutarnja temperatura negde i 10 stepeni FOTO
Foto-ilustracija: B92.net/D.B.

"Srbija će i danas biti pod uticajem veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, koja u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja pristiže do našeg područja. Današnji dan biće još topliji i maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija i naše područje, srećom, nalazili su se prethodnih dana na rubu anticiklona, čiji je centar bio nad severom Tunisom i Sicilijom, pa su zabeležene rekordne i nikad merene temperature od 49 stepeni, dok je juče na jugu Španije temperatura dostigla 47. Iako je ovo leto u Srbiji veoma toplo, ni u jednom trenutku nije pretila opasnost da budu oboren dosadašnji apsolutni godišnji maksimumi, ističe Đurić.

"Istovremeno, iznad severa i severozapada Evrope premešta se ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Ovaj hladni front približiće se severozapadu i severu Srbije pred kraj dana, pa će ponegde biti uslova za predfrontalne nestabilnosti i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ipak, glavnina promena očekuje se u noći između ponedeljka i utorka i u utorak. Tada će se preko Srbije premeštati napomenuti hladni front sa severa", navodi Đurić.

Dalje, taj ciklon će, ističe Đurić, na svom putu doneti da vetar južnih pravaca bude u skretanju na jak severozapadni, koji će po prodoru hladnog fronta ponegde kratkotrajno imati olujne udare. Očekuje se i značajniji prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, pa će hladni front prekinuti i aktuelni toplotni talas.

"Kao i prethodnih puta i ovaj hladni front neće biti značajno izražen u vidu padavina, tako da se uz povećanje oblačnosti tek ponegde očekuju pljuskovi sa grmljavinom i kratkotrajne grmljavinske nepogode i oluje", navodi Đurić.

Kako predviđa, maksimalne temperature će se u utorak kretati od 24 stepena na severozapadu Srbije do 36 stepeni na jugoistoku Srbije, jer će hladni front do juga u istoka Srbije najkasnije stići, pa će tamo biti i dalje veoma toplo, za razliku od severa Srbije, gde će hladni front stići već rano ujutro, pa će u utorak biti svežije za oko 10 stepeni u odnosu na prethodne dane.

U Beogradu maksimalna temperatura u utorak bi trebalo da bude do 28 stepeni.

Prema rečima ovog meteorologa, u sredu i četvrtak će biti promenljivo oblačno i veoma prijatno. U sredu će duvati i jak severozapadni vetar, koji će u četvrtak biti u slabljenju. Maksimalna temperatura od 24 do 30 stepeni, a u Beogradu od 25 do 27. Jutra će biti relativno sveža i veoma prijatna, uz temperature od 10 do 16 stepeni.

U petak toplije, a prema trenutnim prognozama za vikend se očekuje sunčano i ponovo veoma toplo, uz temperature preko 30 stepeni, ponegde i oko 35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: