"Oluja je završni čin etničkog čišćenja Srba"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je akcija “Oluja” predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa Christian Bruna
Foto: Epa Christian Bruna

Linta je u saopštenju naveo da je vlast Franje Tuđmana, uz podršku zapadnih centara moći, proterao preko pola miliona Srba sa svojih vekovnih ognjišta s ciljem stvaranja Velike Hrvatske ili sa što manje Srba.

"U Hrvatskoj se svakog 5. avgusta na državnom nivou slavi progon više od 220.000 Srba sa područja Severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a više od 2.000 srpskih žrtava, od toga 1.200 civila, se prećutkuju, omalovažavaju i negiraju. Hrvatska je država u kojoj se negiraju ratni zločini nad Srbima, slave zločinci i rehabilituje genocidna NDH i ustaštvo što predstavlja kršenje civilizacijskih vrednosti današnjeg sveta", naveo je Linta.

Linta je naveo da je tokom akcije "Oluja" proterano više od 120.000 Srba u 13 zapadnokrajiških opština, a stradalo više od 700 Srba.

On je, između ostalog, rekao i da Hrvatska odbija da isplati zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju i naknadu štete za uništenu imovinu u "terorističkim akcijama u nizu hrvatskih gradova".

Pored toga, Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i druge zakone kojima se garantuje upotreba srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje Srba u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu