Veliki skok brojki – više od 200 novozaraženih

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 206 novoobolelih osoba od kovida 19, dok od posledica ove bolesti danas nema preminulih.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

14:29

Veliki skok brojki – više od 200 novozaraženih
Shutterstock/ BalkansCat

U Srbiji je do sada ukupno testirano 4.540.946 građana, a u poslednja 24 sata testirano ih je 8.687.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se trenutno nalazi šest osoba, dok je na bolničkom lečenju 299 pacijenata.

Delta soj se širi Srbijom

Srbija će za dan-dva dostići 50 odsto vakcinisanih, ali ni sa tim procentom nismo ni blizu kolektivnog imuniteta.

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno vakcina, a i građani mogu da biraju koju će primiti. Lončar je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.

"Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svest ljudi, imate one koji ne veruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole, znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najverovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije", kaže Lončar.

"Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti", naveo je profesor Medicinskog fakulteta Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcimu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: