Sreda, 14.07.2021.

13:13

Putin: Rusija i SAD imaju zajedničke interese oko klimatskih promena

Moskva i Vašington dele zajedničke interese o klimatskim promenama, izjavio je Putin specijalnom američkom izaslaniku za klimu Džonu Keriju.

Izvor: Beta-AFP

Putin: Rusija i SAD imaju zajedničke interese oko klimatskih promena
Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Problem klime jedan je od sektora gde Rusija i SAD imaju zajedničke interese i slične pristupe", rekao je ruski predsednik, navodi se u saopštenju koje je danas objavio Kremlj.

Kako se navodi, Putin pridaje "veliki značaj" ostvarenju ciljeva iz Pariskog sporazuma o klimi, on takođe podržava "depolitizovan dijalog" o toj temi.

Keri koji je ove nedelje u poseti Moskvi, već je pozvao na razvoj saradnje u oblasti klime tokom sastanka u ponedeljak sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvodjača nafte i gasa, obećala je u nekoliko navrata poslednjih godina da će klimatske promene shvatati ozbiljno. Sve su veći šumski požari u Sibiru i topljenje večito zamrznutog tla - "permafrosta", ugrožava nekoliko gradova u oblasti Severnog pola.

Tokom godišnjeg govora u aprilu, predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija mora prilagoditi klimatskim promenama i naredio stvaranje industrije koja će reciklirati ugljenik ispušten u atmosferu.

Klimatske promene su jedna od retkih oblasti u kojima su Sjedinjene Države i Evropska unija i usred stalnih tenzija s Moskvom izrazile spremnost za saradnju s Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: