Rusija i SAD uspele da se dogovore: "Istorijski trenutak"

Rezolucija o produžavanju prekogranične isporuke humanitarne pomoći Siriji trebalo bi da postane najvažnija faza u rešavanju krize u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

21:32

Rusija i SAD uspele da se dogovore:
Ilustracija: Shutterstock/ Evgenil Emelianov

To je danas izjavio stalni predstavnik Rusije pri SB UN Vasilij Nebenzja.

"Danas smo svedoci istorijskog trenutka: Rusija i Sjedinjene Američke Države su prvi put uspele ne samo da se dogovore, nego i da dostave zajednički tekst koji su podržale sve naše kolege u Savetu bezbednosti. Nadamo se da će ovakav scenario postati prekretnica od koje će imati koristi ne samo Sirija i bliskoistočni region, nego i ceo svet", rekao je Nebenzja.

Zahvalio je svim učesnicima SB UN, kao i američkim kolegama „koji su radili u duhu sporazuma koji su postignuti tokom samita Rusija-SAD u Ženevi“.

Nebenzja je istakao da se u tekstu rezolucije "prvi put stavlja akcenat na potrebu poboljšanja snabdevanja preko kontakt-linija".

"To je u potpunosti u skladu sa principima UN-a o isporukama humanitarne pomoći. Članovi Saveta su saglasni da bi humanitarni rad trebalo da se odnosi i na kritične potrebe sirijskog stanovništva kao što su snabdevanje vodom, zdravstvo i obrazovanje", istakao je ruski predstavnik.

Prema njegovim rečima, članovi Saveta su dali zeleno svetlo da se prekogranični mehanizam postepeno dopunjava i zatim zamenjuje isporukama preko kontakt-linije. Moskva će pažljivo pratiti taj proces u narednih pola godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: