Dva satelita snimala Sibir - kada su videli podatke ostali su u šoku

Pre nekoliko dana na tlu Sibira izmereno je neverovatnih 48 stepeni Celzijusa.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

11:27

Dva satelita snimala Sibir - kada su videli podatke ostali su u šoku
Foto: ilustracija depositphoto/zastavkin

Dva vuropska satelita su 20. juna na području arktičkog Sibira izmerila temperaturu od 47.7 stepeni, navodi Index.hr, dodajući da se radi o temperaturi tla tako da nije reč o temperaturnom rekordu jer je temperatura vazduha u tom trenutku iznosila oko 30 stepeni.

I pored toga, reč je o neobično visokoj temperaturi za Arktički krug pa se strahuje da bi takve vrućine mogle ubrzati dalje otapanje leda i ubrzati klimatske promene.

To bi oprt imalo dalekosežne posledice na sve jer taj večiti led sprečava da se u atmosferu ponovo vrate svi efekti staklene bašte, piše časoipis "Live Science".

EU sateliti "Copernicus Sentinal-3A" i "3B" zabeležili su ove visoke temperature tokom topliotnog talasa koji je pogodio veći deo Sibira. Dalje, te vrućine ukazuju na mogućnost vrelog početka leta, nakon proleća tokom kog je u Sibiru zabeleženo na stotine šumskih požara.

Mnogi od tih požara bili su takozvani "zombi požari" jer se zapravo radilo o ponovo pokrenutim ostacima šumskih požara koji su planuli prethodnog leta i koji nikada nisu bili u potpunosti ugašeni.

"Zombi požari" mesecima su tinjali pod zimskim ledom i snegom, hraneći se tresetom bogatim ugljenikom koji se nalazio ispod ledene površine. Kada se sneg otopio na proleće, požari su se ponovno razbuktali.

Pre godinu dana, 20. juna 2020., na istom području Sibira zabeležena je rekordna temperatura vazduha za to razdoblje - 38 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: